Wykonanie
Składniki:2 duże
wieprzowe ozorkimała porcja
włoszczyznykilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowychSkładniki na sos:1 duża łyżka
masła1 łyżka
mąki1 szklanka
wywaru z ozorków1/2 filiżanki
rodzynek1/2 filiżanki suszonych
śliwek1 kieliszek czerwonego,
wytrawnego winasok z jednej
cytrynycukiersólbiały pieprzW
winie moczymy
rodzynki i pokrojone w paseczki
śliwki.
Rodzynki i
śliwki w
winie.................................................................Umyte ozorki z wyciętymi śliniankami kładziemy do zimnej
wody razem z
włoszczyzną i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.

Gotujące się ozorki.........................................................Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i zdejmujemy z ozorków szorstką skórę.

Obieranie ozorków...........................................................................Przygotowujemy sos: na rozgrzanym
maśle zasmażamy
mąkę, gdy się zrumieni rozprowadzamy przecedzonym
wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając, sos powinien być gęsty i pulchny.

Zasmażka i
wywar z ozorków............................................................Do sosu dodajemy namoczone w
winie bakalie wraz z
winem, w którym sie moczyły, przyprawiamy
solą,
cukrem,
białym pieprze i
sokiem z cytryny, tak aby sos miał lekką nutę
słodyczy.

Sos i
bakalie............................................................Obrane ze skóry ozorki kroimy w cienkie, skośne plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego !!!