ßßß Cookit - przepis na Ozorki wieprzowe w sosie bakaliowym

Ozorki wieprzowe w sosie bakaliowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże wieprzowe ozorki
mała porcja włoszczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Składniki na sos:
1 duża łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka wywaru z ozorków
1/2 filiżanki rodzynek
1/2 filiżanki suszonych śliwek
1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
sok z jednej cytryny
cukier
sól
biały pieprz
W winie moczymy rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki.
Rodzynki i śliwki w winie.................................................................
Umyte ozorki z wyciętymi śliniankami kładziemy do zimnej wody razem z włoszczyzną i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Gotujące się ozorki.........................................................
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i zdejmujemy z ozorków szorstką skórę.
Obieranie ozorków...........................................................................
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, gdy się zrumieni rozprowadzamy przecedzonym wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając, sos powinien być gęsty i pulchny.
Zasmażka i wywar z ozorków............................................................
Do sosu dodajemy namoczone w winie bakalie wraz z winem, w którym sie moczyły, przyprawiamy solą, cukrem, białym pieprze i sokiem z cytryny, tak aby sos miał lekką nutę słodyczy.
Sos i bakalie............................................................
Obrane ze skóry ozorki kroimy w cienkie, skośne plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/09/Ozorki-wieprzowe-w-sosie-bakaliowym.html