Wykonanie
Składniki:50 dag
mięsa wieprzowego1 puszka
czerwonej fasoli1
czerwona papryka1
żółta papryka1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 duże
pomidory1 szklanka
soku pomidorowego1
liść laurowy2 szklanki rosołu (może być koncentrat)
olej lub
oliwasól i
pieprzNa rozgrzanej
oliwie podsmażamy ( często mieszając, aby zrumieniła się ze wszystkich stron) pokrojoną w zgrabne kostki
wieprzowinę z dodatkiem
liścia laurowego i niewielkiej ilości
soli.
Mięso wieprzowe.......................................................................Podlewamy rosołem, przykrywamy, dusimy do miękkości przez około 30-40 minut. Na oddzielnej patelni podsmażamy na
oliwie posiekaną
cebulę, dodajemy pokrojoną w paski
paprykę, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych.
Papryka z
cebulą........................................................................Gdy jarzyny się zeszklą dodajemy pokrojone w cząstki
pomidory, zalewamy
sokiem pomidorowym, dorzucamy rozdrobniony
czosnek, całość lekko doprawiamy do smaku i zasmażamy przez około 5-10 minut.
Warzywa z
sokiem pomidorowym.....................................................Z
mięsa usuwamy
liść laurowy, dodajemy odsączoną
fasolę, zasmażone jarzyny, całość trzymamy na niewielkim ogniu.
Mięso z
fasolką i jarzynami..............................................Gdy potrawa będzie żby gęsta, podlewamy rosołem. Całość dusimy przez kilka minut. Przed podaniem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, by wydobyć pikantny, z
pomidorową nutą, wyraźny smak. Smacznego !