ßßß Cookit - przepis na Meksykański garnek

Meksykański garnek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 dag mięsa wieprzowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 duże pomidory
1 szklanka soku pomidorowego
1 liść laurowy
2 szklanki rosołu (może być koncentrat)
olej lub oliwa
sól i pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ( często mieszając, aby zrumieniła się ze wszystkich stron) pokrojoną w zgrabne kostki wieprzowinę z dodatkiem liścia laurowego i niewielkiej ilości soli.
Mięso wieprzowe.......................................................................
Podlewamy rosołem, przykrywamy, dusimy do miękkości przez około 30-40 minut. Na oddzielnej patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych.
Papryka z cebulą........................................................................
Gdy jarzyny się zeszklą dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, zalewamy sokiem pomidorowym, dorzucamy rozdrobniony czosnek, całość lekko doprawiamy do smaku i zasmażamy przez około 5-10 minut.
Warzywa z sokiem pomidorowym.....................................................
Z mięsa usuwamy liść laurowy, dodajemy odsączoną fasolę, zasmażone jarzyny, całość trzymamy na niewielkim ogniu.
Mięso z fasolką i jarzynami..............................................
Gdy potrawa będzie żby gęsta, podlewamy rosołem. Całość dusimy przez kilka minut. Przed podaniem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, by wydobyć pikantny, z pomidorową nutą, wyraźny smak. Smacznego !
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/06/Meksykanski-garnek.html