Wykonanie
Składniki:50 dag
mięsa mielonego wieprzowego2
jajka3-4 kromki
chleba1/2 litra gorącej
wody1 duża
cebula1 łyżeczka
przyprawy do zup1 łyżeczka
czosnku granulowanego2-3 łyżeczek
przyprawy do kotletów mielonych1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka słodkiej
czerwonej paprykipieprzPonadto;
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaKromki
chleba zalej gorącą
wodą i odstaw do namoknięcia na jakieś 5 minut.
Moczenie
chleba.............................Namoknięty
chleb odcedź ze zbędnej ilości
wody. Do wysokiej miski włóż:
mięso mielone, odciśnięty
chleb, obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę,
jajka,
przyprawę do zup,
przyprawę do kotletów mielonych,
tymianek,
czosnek,
paprykę i
pieprz.
Mięso mielone z
przyprawami..........................Wszystko razem dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Po zmiksowaniu.....................................Z
mięsnej masy formuj niewielkie kotleciki, a następnie obtocz je z obu stron w
bułce tartej.
Panierowanie w
bułce tartej..............................................
Z obu stron.....................................
Kotleciki obtoczone w
bułce tartej........................................Obtoczone kotleciki smaż na rozgrzanym
oleju na złotobrązowy kolor z obu stron.
Smażenie z jednej strony...............................................
I smażenie z drugiej strony...................Wyłóż na talerz, najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Smacznego !
I już gotowe do schrupania...................