ßßß
Pyszna, aromatyczna oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa.Przepis: ( na 4 osoby)100 gr czerwonej soczewicy1 papryka świeża np.czrwona1 cebula1 puszka pomidorów2 ząbki czosnkukawałek (4cm) imbiru – opcjonalnieprzyprawy:sól, słodka papryka, pieprz, zioła dowolne np.włoskie
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy też trochę suszonego oregano.Imbir można dodać ale nie jest on niezbędny, bez imbiru także smakuje pysznie.Do garnka z wypłukaną soczewicą wlewamy 1 litr lub nieco więcej wrzątku z 1 kostką warzywną, lub własnym domowym bulionem ugotowanym na warzywach.Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sosem.Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu.Doprawiamy do smaku papryką w proszku,solą i pieprzem.About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Kolorowa babkaCzekoladki domowe- zdrowe i szybkie w przygotowaniu >