ßßß
Na 1 omlet z małej patelni:2 jajkaSzczypta soli1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:śmietana tłusta do ubijania 36-38%cukier puderświeże truskawki
Wykonanie:Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściagamy ręcznikiem papierowym. ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem)Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na omlet. Truskawki kroimy w grube plasterki, nakładamy na bitą śmietanę. Oprószamy cukrem pudrem truskawki. Gotowe!

Smacznego!!Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Słodkie wino musujące ze świeżymi truskawkamiMazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy >