Wykonanie
< Penne z
cukiniąPiwo grzane z
miodem i
cynamonem >Zdrowy koktajl z
banana, mrożonych
jagód i nasion chia



Zdrowy koktajl z
owoców (użyłam mrożonych
jagód oraz
banana) do tego bardzo zdrowe nasiona chia (wcześniej na godzinę przed zrobieniem koktajlu namoczyłam 2 łyżeczki w wodzie- tyle
wody aby zakryła swobodnie nasionka, które pęcznieją) Dodałam
jogurt naturalny a do osłodzenia użyłam przepyszny
syrop daktylowy ( nasionka i
syrop kupiłam w sklepie zielarskim)Chcę regularnie stosować nasionka chia na przemian z błonnikiem witalnym ponieważ są bardzo zdrowe a mi dodatkowo chodzi o oczyszczenie organizmu, głownie jelit, oraz aby wspomagały moje odchudzanie .Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9
razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość. Oprócz tego posiadają mnóstwo cennch składników dla naszego organizmu m.in błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3.Koktajl jest nieco denerwujący w swej postaci z uwagi na zmiksowane
jagody, które jak to
jagody brudzą nam w śodku zęby wnikając pomiędzy szczelinki, mycie zębów po wypiciu jest wręcz konieczne zatem.
Jagody nie każdy lubi w koktalju tak samo jak
maliny ponieważ po zmiksowaniu przy piciu czujemy tzw.pesteczki i to nie jest zbyt fajne, ale…..mamy listopad,
jagody miałam pomrożone od mamy która zbierała je sama w lesie, więc trzeba było do czegoś zacząć je zużywać …zamiast
jagód mozemy użyć dowolnie innych
owoców które lubimy

Składniki:
Banan,
jagody,2 łyżeczki nasion
szałwi hiszpańskiej „chia”
jogrut naturalny,
syrop z
daktyli (można użyć dowolnego
syropu np.z agawy, klonowy, melasy,
miodu itp)Wszystko jak wiadomo wrzucamy do blendera i miksujemySmacznego! na Zdrowie!

About Gosia DrohomireckaMam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym
krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i
napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych
napojów zaliczam
kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.View all posts by Gosia Drohomirecka >< Penne z
cukiniąPiwo grzane z
miodem i
cynamonem >