Wykonanie
<
bulion warzywny – bazaWigilia w Danii >Święta Bożego Narodzenia w Danii

Wesołych Świąt – Glædelig JulŚwięta Bożego Narodzenia w Dani maja swoje charakterystyczne zwyczaje i tradycje choć można znaleźć też wiele podobieństw do
polskich tradycji świątecznych.Wigilia obchodzona jest 24 grudnia w gronie rodzinnym przy
mięsnej kolacji . Prezenty kładzie się pod choinka i rozdaje po zjedzeniu kolacji oraz po tradycyjnym tańcu wokół choinki.Obchody Bożego Narodzenia w Danii rozpoczynają się od adwentowego wieńca z czterema świecami, które po kolei zapalane są w cztery niedziele poprzedzające Wigilię. Obok wieńca adwentowego, ważnym elementem jest także świeca-kalendarz odmierzająca czas, która umila duńskim dzieciom oczekiwanie na Boże Narodzenie.Kolacja Wigilijna- Julemiddag

Tradycje świąteczne są różne w różnych krajach świata i przez to ciekawe. Potrawy wigilijne są ważnym elementem tych tradycji, Duńczycy maja je inne od tych
polskich. Podczas kolacji jedzą dwa rodzaje
mięsa z dodatkami,
pija wino do obiadu, zamiast ciasta jedzą tradycyjny deser
ryżowy z ciepłym sosem
wiśniowym, nie mają zwyczaju dzielenia się opłatkiem oraz składania sobie wzajemnie życzeń przy
stole, ale śpiewają kolędy tańcząc wokół choinki.Kolacja Wigilijna zaczyna się późnym popołudniem o godzinie 18.00. Duńczycy nie wyobrażają sobie Wigilii bez ich tradycyjnych
mięsnych dań, które podaje się tego wieczoru ze szczególna starannością i dbałością o każdy detal .Tradycyjne dwa dania
mięsne:
Kaczka (And) ze
śliwkami i
jabłkami – do niej podaje się małe
kartofelki smażone w w brązowym cukrze, z czego powstaje tzw.karmel.Do
kaczki je się czerwoną słodka
kapustę, która jest typowym dodatkiem do świątecznych dań.


Tradycyjna
pieczeń wieprzowa (Flæskesteg), z chrupiąca skórką,
ziemniakami z
wody i brązowym sosem, do tego również
czerwona kapusta .
Wieprzowa pieczeń zawsze ma na wierzchu grubą skórę której rzeźnik nie odciął i która jest ponacinana . Piecze się w ten sposób, żeby stopiła się
słonina, która jest
miedzy mięsem a skórą, natomiast skóra w wysokiej temperaturze aż popękała i zrobiła się chrupiąca. Właśnie ta dobrze wysmażona i popękana skóra jest największym przysmakiem dla
duńczyków. Sos robi się z tłuszczu jaki wytopił się podczas pieczenia pieczeni oraz z dodatkiem
wody po ugotowanych ziemniakach .
Alkohol do kolacji

Czerwone
wytrawne wino, które duńczycy kochają pasuje zarówno do
kaczki jak i do
pieczeni wieprzowej.
Piwo również jest lubianym trunkiem
duńczyków, jest także mile widziane podczas wigilijnej kolacji. Duńczycy nie
pija alkoholi wysokoprocentowych zbyt dużo ale ich ulubionym trunkiem jest narodowa
wódka kminkowa „Akvavit” z dodatkiem
skórek pomarańczowych i
cytrynowych zwana przez nich “ Snaps”. Duńczycy raczej delektują się Snapsem, potrafią jednym kieliszkiem tego trunku( zazwyczaj kieliszek 50ml) wznosić aż kila toastów, a 2 kieliszki Snapsa wystarczają często na całe spotkanie przy obiedzie .


Tradycyjny deser Wigilijny – Risalamande

Duńczycy mają jeden tradycyjny deser (Risalamande )który je się raz do roku podczas Wigilii. Jest to
ryż migdałowy – ze słodką
śmietanką,
migdałami, polany gorącym sosem z
wiśni (kirsebær sauce). Do środka miski z deserem
ryżowym wkłada się jeden cały
migdał, kto znajdzie
migdał w swojej miseczce chowa go pod
język a kiedy każdy skończy jeść dopiero wtedy przyznaje się do posiadania
migdała. Zwycięzca dostaje mały prezent/upominek od gospodarza domu. Oddzielną miskę z deserem szykuje się dla dorosłych, oraz oddzielną dla dzieci. Przygotować należy zatem 2 prezenciki jeden dla dziecka, drugi dla dorosłego.

Taniec wokół choinki i prezenty

Po zjedzeniu kolacji tradycyjnie trzeba „zatańczyć taniec” wokół choinki. Trzymając się za ręce chodzi się wokół drzewka śpiewając kolędy i wesołe piosenki bożonarodzeniowe. W piosenkach śpiewa się dużo o krasnalach -Nisser, które to są nierozłącznym elementem Bożego Narodzenia w Danii. Kiedy dzieci mają już dość śpiewania (co następuje bardzo szybko), przychodzi czas na odpakowanie prezentów. Zazwyczaj jedno z dzieci rozdaje je wszystkim po kolei. Ale zawsze trzeba zaczekać z następnym, aż obdarowany odpakuje swój prezent i wyrazi wdzięczność. Kolędy przygotowuje się na kartkach które drukuje się dla całej rodziny (nie każdy zna słowa wszystkich piosenek) lub korzysta z mini śpiewników, które można kupić w okresie przedświątecznym w sklepach

Skrzaty ”Nisser”

W okresie Świąt Bożego Narodzenia Danię opanowuje cała gromada skrzatów- Nisser, ubrane w czerwono białe ubranka . Duńczycy uwielbiają skrzaty Nisser, ozdabiają nimi wszystko co się da, głownie robią wystawki na parapetach, w witrynach sklepowych, wieszają je na ścianach w domu. Nisser przypomina krasnoludka który wywodzi się z kultury duńskiej i norweskiej.

Wierzono ze dawniej Nisser żyły w gospodarstwach, opiekowały się domem oraz jego obejściem podczas gdy gospodarze spali, w nagrodę oczekiwali prezentów w postaci jedzenia. Nisser potrafiły być też złośliwe i płatać psikusy kiedy były niezadowolone. Nisser obecne są w kulturze duńskiej do dziś, ale tylko w okresie świątecznym, w formie dekoracji, programów telewizyjnych, nadrukach na serwetkach czy naczyniach, na kartkach świątecznych.

Duńskie dzieci znają historie opowiadane przez ich dziadków o Nisser, dlatego boją się by Nisser nie okazały się złośliwe w stosunku do nich. Aby ich obłaskawić stawiają w
rogu swojego domu( w okresie świat) miseczkę napełnioną pysznym „risengrød” –
ryżowy pudding z
masłem,
brązowym cukrem,oraz
cynamonem. Dowodem dla nich ze Nisser istnieją do dziś jest fakt, iż zwykle rano połowa
ryżu z miseczki znika!….Zadowolone skrzaty zostawiają dzieciom drobne prezenty w tym samym miejscu w, którym stoi
pudding ryżowy dla skrzatów.Zwykle jest tych prezentów 4 ponieważ dostaje się je w każdą niedzielę na 4 tygodnie przed świętami.Ś wiąteczny Jarmark – Julemarked

W Danii okres przedświąteczny to także rożne większe i mniejsze jarmarki i wydarzenia. Według tradycji początkiem sezonu świątecznego jest moment w, którym browary Tuborg i Carlsberg rozpoczynają sprzedaż swojego świątecznego
piwa „Julebryg”. Jeden z mniejszych jarmarków świątecznych odbywa się na Jutlandii w
mieście Aalborg i stanowi ważną coroczną tradycję dla mieszkańców a zwłaszcza dla małych dzieci, które mogą pojeździć na karuzelach oraz przejechać się po
mieście świątecznym pociągiem. Można kupić ” świąteczny przysmak „glogg z aebleskiver”-
wino grzane z mini pączusiami świątecznymi, naleśniki smażone w budkach, coś dla dekoracji domu, małe podarunki dla przyjaciół oraz różne
słodycze, w tym bardzo popularne tutaj jabłuszka w słodkim czerwonym lukrze, lizaki i piernikowe
serca.

Najpiękniejszy jarmark świąteczny odbywa się w stolicy Danii- Kopenhadze. Jarmark świąteczny w dzielnicy
portowej- Nyhavn jest najpiękniejszym w jakim uczestniczyłam. Sam Nyhavn (nowy
port) jest bajkowy a dodając świąteczne budki ,pachnące
słodycze i
napoje, stwarza wyjątkowo-świąteczną atmosferę.

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
bulion warzywny – bazaWigilia w Danii >