ßßß Cookit - przepis na Kruchy spód:

Kruchy spód:

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zostaje mi ubolewać nad jakością zdjęć. Złożyło się na to oświetlenie jak i aparat, którym je robiłam. Trudno się mówi, jakie są takie już muszą być. Kolejna rzecz, której żałuję, ze nie mogę Wam pokazać to miska po brzegi wypełniona jeżynami - aromatycznymi i słodkimi, bo leśnymi. Tak, różnica jest kolosalna (nie tylko w cenie), bo te z regularnych hodowli nigdy nie będą miały tego przecudnego aromatu, powiedziałabym, że zbliżonego nawet do jagodowego. Chyba mam kolejną nauczkę, aby nie trzymać dzieci w pobliżu zdjęć jeśli nie ma się ich tysiąca kopii w kilku miejscach :)
100 g masła
200 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a spód podpiekamy. Po szczegółowe informacje jak uzyskać idealne ciasto kruche odsyłam do tego przepisu.
Masa:
210 - 220 g serka mascarpone
300 g jeżyn, najlepiej leśnych + kilka owoców do dekoracji
3 łyżki cukru
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
W czasie, gdy spód tarty podpieka się w piekarniku, możemy przystąpić do przygotowania masy, którą na niego wylejemy. W tym celu miksujemy jeżyny i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Jeżeli mamy owoce kupne, będą one zapewne mniej słodkie, dlatego możemy dodać do nich łyżkę cukru (kwestia gustu). Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy do jego rozpuszczenia. Część masy, około 1/3 łączymy z 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i octem, a następnie odstawiamy.
Do pozostałych 2/3 białek dodajemy stopniowo mascarpone, a później pozostałą mąkę ziemniaczaną. Ja przed dodaniem musu jeżynowego odłożyłam sobie 1 - 2 łyżki, aby zrobić jasne kleksy na wierzchu ciasta (na zdjęciach są niestety słabo widoczne). Mus dodajemy do białek i mascarpone i dokładnie mieszamy. Taką masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzch kładziemy kilka jeżyn i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 minut, temperaturę redukujemy do 170 stopni. Po tym czasie tartę wyjmujemy, robimy na niej bezowe kleksy (u mnie 8, tyle ile kawałków ciasta) i pieczemy do ich zrumienienia, przez kolejny kwadrans. Jeżeli chcemy, aby były one idealnie białe, wtedy temperaturę redukujemy do 130 stopni i pieczemy około 50 minut.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342046904,title,Tarta-z-jezynami-i-mascarpone,index.html