ßßß Cookit - przepis na Crumble jeżynowo - jabłkowe, czyli owoce pod kryszonką

Crumble jeżynowo - jabłkowe, czyli owoce pod kryszonką

nazwa

Wykonanie

Znacie crumble? To doskonały i bardzo szybki sposób na pyszny, gorący deser, a jednocześnie na zagospodarowanie owoców. Małe kokilki pełne soczystych owoców, otulone pierzynką okruchów chrupiącego ciasta i wyglądem i smakiem oczarują każdego. A clou wszystkiego to czas, bo całość serwujemy w ciągu 30 minut. Ta pyszna kruszonka, której głównym składnikiem są owoce pochodzi z Anglii. Wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pigwy świetnie się tu sprawdzą.
Składniki na 4 małe naczyńka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
1 jabłko
150-200 g jeżyn
50 g marcepanu
Wykonanie:
Całość można również przygotować w jednej, średniej formie. Jednak uważam, że małe foremki są nie tylko urocze, ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposób podania crumble.
Z mąki, cukru i masła pokrojonego w małe kawałki zagnieść szybko kruszonkę. Trzeba zrobić to w miarę sprawnie, by masło się nie rozpuściło, bo wtedy okruszki stracą kruchą strukturę i nie będą już chrupkie
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie szpalty. Wyłożyć na dno kokilek
Rozkruszyć na nie marcepan, a następnie wyłożyć warstwę jeżyn
Kruszonkę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do żaroodpornych naczyniek
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 20 minut, do momentu kiedy kruszonka się zrumieni, a owoce będą bulgotać
Podawać gorące, choć zimne są równie pyszne.
Uwagi : Część mąki, też pełnoziarnistej lub orkiszowej można zastąpić mielonymi migdałami, orzechami, płatkami owsianymi itd., możliwości jest bez liku, a wszysto zależy od upodobań. Zamiast cukru - miód, stewia lub inny słodzik. Jeżyny są tak aromatyczne, że nie wymagają innych przypraw, ale już np. jabłka nie obejdą się bez cynamonu.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/crumble-jezynowo-jablkowe.html