ßßß
Biszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej tortowejJest to najprostszy biszkopt jaki znam. Dobrze ubity nie potrzebuje ani proszku do pieczenia, ani sody. Miało być łatwo, więc bazujemy tylko na 3 składnikach. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy do po jednym żółtku i ubijamy jeszcze chwilę, kiedy to masa powinna jeszcze odrobinę zmienić kolor na jaśniejszy. Mąkę przesiewamy przez sitko ( tym samym napowietrzamy i pozbywamy się grudek), a następnie dodajemy do ubitych jajek cały czas mieszając masę łyżką. Biszkopt pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 185 stopniach przez około 20 minut. Studzimy i odrywamy papier przed nałożeniem masy i galaretki.
Masa jagodowa:500 ml śmietanki kremówki1 opakowanie cukru wanilinowego2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich2 opakowania galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych (takie na 0,5 l, warto zwrócić na to uwagę)**w czasie wielkich upałów galaretka tężeje bardzo opornie, dlatego można dodać 3 galaretkę albo łyżeczkę żelatyny, żeby ciasto nie rozjechało się na talerzu
Śmietankę dobrze schładzamy. W międzyczasie do zmiksowanych jagód dodajemy galaretkę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia w owocowym puree, odstawiamy aby wystygła. Dostatecznie schłodzoną śmietankę (ma być nadal płynna) ubijamy wraz z cukrem wanilinowym, gdy będzie już puszysta redukujemy bieg w mikserze i wlewamy powoli przestudzoną, ale nie stężałą galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy natychmiast na biszkopt zabezpieczony ramką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.
Galaretka:1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich(te zostawiamy w całości)2 opakowania galaretki jagodowej lub o smaku owoców leśnych2 szklanki gorącej wodyGalaretkę rozpuszczamy w podaje ilości wody. Jagody rozsypujemy na stężałej masie i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki, aby stężała.
