Wykonanie
Ciastu zrobiłam szybkie zdjęcia z myślą o akcji jagodowej, poza tym będzie to pierwszy przepis z użyciem
jagód na moim blogu. Po
truskawkowym szale (i tak mam jeszcze kilka przepisów do w zanadrzu, ale to później i z wykorzystaniem mrożonek) będzie to mam nadzieję, całkiem miła odmiana. Myśl, ze przepis jest an tyle uniwersalny, że bez obaw wypróbować można wersję z nieco większą koleżanką naszej rodzimej
jagody, czyli
borówką amerykańską (które de facto
jagodą pozorną też są, więc wszystko się zgadza). Czy jest tu coś odkrywczego i niecodziennego? Nie. Jest za to prostota, której szukamy w codziennej bieganinie. Myślę, że w porównaniu z ciężkimi
tortami maślanymi taki kawałeczek ciasta będzie nie tylko lepiej przyswajalny ale i mniej kaloryczny. To do dzieła!
Biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej tortowejJest to najprostszy
biszkopt jaki znam. Dobrze ubity nie potrzebuje ani
proszku do pieczenia, ani
sody. Miało być łatwo, więc bazujemy tylko na 3 składnikach.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy do po jednym
żółtku i ubijamy jeszcze chwilę, kiedy to masa powinna jeszcze odrobinę zmienić kolor na jaśniejszy.
Mąkę przesiewamy przez sitko ( tym samym napowietrzamy i pozbywamy się grudek), a następnie dodajemy do ubitych
jajek cały czas mieszając masę łyżką.
Biszkopt pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 185 stopniach przez około 20 minut. Studzimy i odrywamy papier przed nałożeniem masy i
galaretki.

Masa jagodowa:500 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
cukru wanilinowego2 szklanki
jagód lub
borówek amerykańskich2 opakowania
galaretki o smaku
jagodowym lub
owoców leśnych (takie na 0,5 l, warto zwrócić na to uwagę)**w czasie wielkich upałów
galaretka tężeje bardzo opornie, dlatego można dodać 3
galaretkę albo łyżeczkę
żelatyny, żeby ciasto nie rozjechało się na talerzu
Śmietankę dobrze schładzamy. W międzyczasie do zmiksowanych
jagód dodajemy
galaretkę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia w
owocowym puree, odstawiamy aby wystygła. Dostatecznie schłodzoną
śmietankę (ma być nadal płynna) ubijamy wraz z
cukrem wanilinowym, gdy będzie już puszysta redukujemy bieg w mikserze i wlewamy powoli przestudzoną, ale nie stężałą
galaretkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy natychmiast na
biszkopt zabezpieczony
ramką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.
Galaretka:1 szklanka
jagód lub
borówek amerykańskich(te zostawiamy w całości)2 opakowania
galaretki jagodowej lub o smaku
owoców leśnych2 szklanki gorącej
wodyGalaretkę rozpuszczamy w podaje ilości
wody.
Jagody rozsypujemy na stężałej
masie i zalewamy
galaretką. Odstawiamy do lodówki, aby stężała.

