Wykonanie
mój autorski przepisUwielbiam smak
jagód. Kiedy jest sezon na na te
owoce wykorzystuje je na maksa.Wymyśliłam , ze dla ochłody zrobię jakiś zimny deser no i wymyśliłam coś takiego....Babeczki zrobiły furorę.Składniki: ( na 25 -30sz)
jagody ok1/2 kg1
serek naturalny 400g1
śmietanka kremówka 250ml2
galaretki ( np. agrestowa)6 łyżeczek
żelatyny2 op delicji - ile sztuk babeczek tyle delicji
cukier - 4-5 łyżek - dodałam na własny gustFOREMKI do babeczek - najlepiej silikonoweWykonanie:Rozpuszczam w gorącej wodzie
żelatynę ( 1/2szkl
wody)Do foremki wsypałam
jagody - tyle by był zakryte dno foremki.Zalewam
galaretką cienką warstwę na tyle by przykryć
jagody (
galaretka rozpuszczona w mniejszej ilości
wody niż podane na opakowaniu ok 1 1/2 szkl
wody). Warstwa musi zastygnąć.
Potem miksuję
śmietankę z
serem i
cukrem aż się ładnie wszystko połączy i trochę zgęstnieje. Dodaję
żelatynę i jeszcze trochę mieszam. Na warstwę
galaretki wylewam po łyżce masy serowej. Ponownie musi zastygnąć.
Potem wylewam kolejną warstwę
galaretki, która znów zastyga. W tym czasie mieszam pozostałą masę
serową z
jagodami i znów wylewam na
galaretkę.
póki masa jest jeszcze płynna wciskam delicję stroną
biszkoptową.Wszystko odstawiam do całkowitego zastygnięcia.
Potem wybieram babeczki i odwracam delicją do dołu.Smacznego. Qulinarna Ania