ßßß Cookit - przepis na Jaglane rafaello na krakersach bez pieczenia

Jaglane rafaello na krakersach bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ciasto przyszedł spontanicznie. Goście się zapowiedzieli a ja potrzebowałam szybkiego przepisu bez pieczenia. Miałam zrobiony krem jaglany i na początku chciałam go przełożyć pomiędzy herbatnikami ale nie było w sklepie tak więc stanęło na krakersach, które świetnie się sprawdzają w połączeniu ze słodkim. Całość wyszła smaczna aczkolwiek mogła by być trochę słodsza dlatego najlepiej do masy pod koniec ucierania dodać trochę cukru pudru.
Składniki na krem jaglany :
1/2 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanka mleka
75 ml wody
1/2 szklanka wiórków kokosowych
nasiona z laski wanilii
1/4 szklanki mielonych migdałów
100 g białej czekolady
1/2 puszki mleczka kokosowego
Kaszę dobrze przepłukać na sicie ciepłą wodą. Do rondelka wlewamy mleko oraz wodę, dodajemy kaszę. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut aż będzie prawie miękka. Jeśli podczas gotowania będzie mało płynów należy dolać wody.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Podgrzewamy kolejne 5 minut aż większa część wody wyparuje. Masę studzimy.
Całość przekładamy do miski lub do malaksera. Dodajemy czekoladę ( ja swoją wcześniej starłam na dużych oczkach tarki ), ziarenka wanilii, migdały, mleczko kokosowe. Miksujemy całość na gładką masę. Jeśli będzie za sucha można dodać więcej mleczka kokosowego lub zwykłego mleka.
Ponad to :
200 g miękkiego masła
słone krakersy ok 24 sztuk
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżki masła
Masło ucieramy aż stanie się gładkie. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy krem jaglany. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem. Ilość zależy od naszych upodobań jednak pamiętajcie, że może być ciut za słodkie bo w połączeniu z krakersami ta słodycz się wyrówna.
Dno formy o wymiarach ok wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy 8 krakersów. Najlepiej poziomo. Następnie masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na wcześniej ułożone krakersy. Równamy wierzch. Na masę kolejna partia 8 krakersów. Druga część masy. Ponownie krakersy i masa.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy wiórki, podsmażamy aż staną się złote. Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na najlepiej na noc.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/06/Jaglane-rafaello-na-krakersach-bez-pieczenia.html