Wykonanie
Mania na
kaszę jaglaną nie omija mnie szerokim łukiem. Dziś kolejny przepis na jaglane słodkości. Chyba jednak przemawia do mnie argument zdrowej
słodyczy i jakoś tak, mam mniejsze wyrzuty sumienia jak sięgam po drugą jaglaną pralinę. Wersja kokosowa zdecydowanie dla tych, którzy lubią bardziej na słodko. W mojej wersji z odrobiną tahini i
syropem klonowym zamiast
miodu. Nie dodaję też
oleju kokosowego. Pralinki mają zatem minimalną ilość tłuszczu. Przyznaję, jest trochę zabawy z obieraniem
migdałów, ale zawsze możecie potraktować to jak zajęcie terapeutyczne - wymaga cierpliwości i skupienia.
Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka kokosowego1/2 szkl
wody1/2 szkl
wiórków kokosowych1 łyżka
syropu klonowego1 łyżka tahiniPrzepis:-
Migdały zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy do namoczenia, następnie zdejmujemy skórkę.-
Kaszę jaglaną lekko prażymy, przelewamy
wodą i wkładamy do garnka. Dolewamy
mleko kokosowe i
wodę, ustawiamy mały gaz i gotujemy do momentu wchłonięcia 3/4 płynu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem. Studzimy.- Do wystudzonej
kaszy dodajemy
syrop klonowy i tahini. Całość miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli wyda wam się zbyt luźna wstawcie ją na pół godziny do lodówki.- Z masy formujemy kulki wielkości 3/4
orzecha włoskiego. W środek wkładamy 1 jeden
migdał. Obtaczamy w wiórkach
kokosowych i wkładamy na godzinę do lodówki.Smacznego :)