ßßß Cookit - przepis na Jaglane raffaello

Jaglane raffaello

nazwa

Wykonanie

Mania na kaszę jaglaną nie omija mnie szerokim łukiem. Dziś kolejny przepis na jaglane słodkości. Chyba jednak przemawia do mnie argument zdrowej słodyczy i jakoś tak, mam mniejsze wyrzuty sumienia jak sięgam po drugą jaglaną pralinę. Wersja kokosowa zdecydowanie dla tych, którzy lubią bardziej na słodko. W mojej wersji z odrobiną tahini i syropem klonowym zamiast miodu. Nie dodaję też oleju kokosowego. Pralinki mają zatem minimalną ilość tłuszczu. Przyznaję, jest trochę zabawy z obieraniem migdałów, ale zawsze możecie potraktować to jak zajęcie terapeutyczne - wymaga cierpliwości i skupienia.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szkl wody
1/2 szkl wiórków kokosowych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka tahini
Przepis:
- Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia, następnie zdejmujemy skórkę.
- Kaszę jaglaną lekko prażymy, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Dolewamy mleko kokosowe i wodę, ustawiamy mały gaz i gotujemy do momentu wchłonięcia 3/4 płynu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem. Studzimy.
- Do wystudzonej kaszy dodajemy syrop klonowy i tahini. Całość miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli wyda wam się zbyt luźna wstawcie ją na pół godziny do lodówki.
- Z masy formujemy kulki wielkości 3/4 orzecha włoskiego. W środek wkładamy 1 jeden migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2016/02/jaglane-raffaello.html