ßßß
Białe trufelki kokosowe wykonałam kilka dni temu. Prawdopodobnie planowałam je zużyć do babeczek Raffaello, ale jakoś przeszła mi ochota.. poza tym domownicy szybko się nimi 'zaopiekowali' ;-). Są to białe trufle przygotowane na mleku skondensowanym, bez dodatku masła lub mleka w proszku. Bardzo treściwe i sycące. Nie przypominają kupnych pralinek Raffaello, które są delikatniejsze, obtoczone chrupiącym wafelkiem i z lekkiem kremem - wspólny ich mianownik to kokos i migdały. Bardzo smaczne i proste w wykonaniu, polecam szczególnie do domowego tortu Raffaello .Składniki na 25 - 30 sztuk:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)250 g wiórków kokosowych100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej2 łyżki likieru kokosowego30 migdałów, obranychdodatkowe wiórki kokosowe do obtaczania trufelkówDo naczynia przelać mleko skondensowane. Dodać wiórki kokosowe, likier, wymieszać. Na końcu dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Odłożyć do lodówki na całą noc.Kolejnego dnia łyżką odrywać kawałki masy, formować trufelki, w środek każdego wciskając migdałek. Obtaczać w wiórkach. Schłodzić.Uwaga: używam puszki mleka 400 g, w Polsce puszki z mlekiem są cięższe (530 g).Smacznego :-).