ßßß Cookit - przepis na Bułki na maślance

Bułki na maślance

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam bułek, z nimi trochę więcej zachodu niż z chlebem a to wymaga czasu ale miałam do wykorzstania maślankę więc postanowiłam upiec te małe cudeńka. Bardzo mięciutkie i puszyste, pyszne :) Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki : ( na ok 18 sztuk )
1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g )
1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłej maślanki ( u mnie 200 ml maślanki i 50 ml gęstego jogurtu greckiego )
2 łyżki miodu ( użyłam melasy )
3 łyżki roztopionego masła ( u mnie oliwa )
1 duże jajko
2 łyżeczki soli
4 - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Ponadto :
1 jajko rotrzepane
sezam, mak
Miód, drożdże i wodę mieszamy w jednej misce. Odstwiamy na 10 minut.
Osobno mieszamy maślankę, masło, jajo, sól i wodę z drozdżami. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki maki, mieszamy do połączenia. Następnie resztę mąki dosypujemy stopniowo do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 7-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Kolejno przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 części. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odległościach. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy do napuszenia na ok 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190° C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem. Pieczemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Wypiek bierze udział w marcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog .
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/03/Bulki-na-maslance.html