ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy kuskus

Pomidorowy kuskus

nazwa

Wykonanie

Kuskus nie musi być nudny i ten przepis jest tego przykładem. Bardzo smaczny, lekko ostry, idelany. Mimo, że nie wyszedł mi wizualnie taki jak powinien ( przykleił się do dna rondelka i nie mogłam go wyciągnąć w jednym kawałku ) to w smaku jest świetny :) Przepis z recipetineats.com .
Składniki :
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka kuskusu
1 łyżeczka domowej kostki rosołowej w proszku lub soli
3/4 wrzącej wody
1 cebula pokrojona w kostkę
2 średnie pomidory pokrojone w niewielką kostkę ( powinno być 1 i 1/4 szklanki )
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
garść liści kolendry lub pietruszki do smaku ( opcjonalnie )
pieprz, sól
Kuskus mieszamy z kostką rosołową lub solą. Zalewamy wrzątkiem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut aż wchłonie cały płyn.
Na głębokiej patelni lub w roądelku ok 20 cm średnicy na niewielkim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę, smażymy do momentu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dokładamy koncentrat pomidorowy i cukier. Cały czas mieszając podsmażamy minutę. Dokładamy pomidory, solimy, pieprzymy, dusimy 3 minuty. Zestawiamy z ognia.
Do rondelka dodajemy kuskus i dobrze mieszamy aż skłądniki się połączą. Przekładamy całość do innego naczynia a na tej samej patelni/rądlu na niewielkim gazie rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Z powrotem przekładamy kuskus i mocno dociskamy, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy tak na 10 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia,lekko podważamy nożem,żeby odszedł w całości, przykładamy talerz i obracamy tak aby kuskus wyszedł w formie jednego wielkiego, grubego naleśnika. Jednak jeśli wam się to nie uda tak jak mi lub wolicie pominąć zabawę to podsmażcie go chwilę i można podawać. Smak jest rewelacyjny :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Pomidorowy-kuskus.html