Wykonanie
Kuskus nie musi być nudny i ten przepis jest tego przykładem. Bardzo smaczny, lekko ostry, idelany. Mimo, że nie wyszedł mi wizualnie taki jak powinien ( przykleił się do dna rondelka i nie mogłam go wyciągnąć w jednym kawałku ) to w smaku jest świetny :) Przepis z recipetineats.com .

Składniki :4 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
kuskusu1 łyżeczka domowej
kostki rosołowej w proszku lub
soli3/4 wrzącej
wody1
cebula pokrojona w kostkę2 średnie
pomidory pokrojone w niewielką kostkę ( powinno być 1 i 1/4 szklanki )1 łyżeczka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukrugarść liści
kolendry lub
pietruszki do smaku ( opcjonalnie )
pieprz,
sólKuskus mieszamy z
kostką rosołową lub
solą. Zalewamy wrzątkiem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut aż wchłonie cały płyn.Na głębokiej patelni lub w roądelku ok 20 cm średnicy na niewielkim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy. Dodajemy
cebulę, smażymy do momentu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dokładamy
koncentrat pomidorowy i
cukier. Cały czas mieszając podsmażamy minutę. Dokładamy
pomidory, solimy,
pieprzymy, dusimy 3 minuty. Zestawiamy z ognia.Do rondelka dodajemy
kuskus i dobrze mieszamy aż skłądniki się połączą. Przekładamy całość do innego naczynia a na tej samej patelni/rądlu na niewielkim gazie rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki
oliwy. Z powrotem przekładamy
kuskus i mocno dociskamy, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy tak na 10 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia,lekko podważamy nożem,żeby odszedł w całości, przykładamy talerz i obracamy tak aby
kuskus wyszedł w formie jednego wielkiego, grubego naleśnika. Jednak jeśli wam się to nie uda tak jak mi lub wolicie pominąć zabawę to podsmażcie go chwilę i można podawać. Smak jest rewelacyjny :)Smacznego :)