ßßß Cookit - przepis na Foccacia dyniowo-orzechowa z serem gruyere

Foccacia dyniowo-orzechowa z serem gruyere

nazwa

Wykonanie

Niesamowita foccacia. Pierwszy raz taką jadłam. Nie można było się oderwać od jedzenia. Dobrze,że wychodzą dwa dość pokaźne kawałki bo mój mąż nie miał by co próbować :) Przepis z Sweetpeaskitchen.com
Składniki : ( na 2 sztuki )
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki brązowego cukru
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
3 i 1/2 szklanki maki chlebowej ( użyłam wiecej przy podsypywaniu i wyrabianiu ciasta )
3 łyżki stopionego masła
1 szklanka puree z dyni ( pieczone lub smażone )
1 łyżeczka soli
1/4 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki startego na grubych oczkach sera Gruyere
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/3 szklanki posiekanych orzechów włsokich
2 łyżeczki pestek dyni ( pominęłam )
W misce mieszamy cukier z wodą i drożdzami. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie do mieszaniny drożdży dodajemy szklankę mąki i rozopione przestudzone masło. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie do drożdży dodajemy puree z dyni, gałkę muszkatołową, sól. Mieszamy. Dodajemy 2 i1/4 szklanki mąki i połowę sera. Mieszamy aż składniki się połączą. Kolejno wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto ( około 8 minut ) podsypując pozostałą mąką. Ja dodałam calosć i musiałam jeszcze dość sporo podsypać podczas wyrabiania.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzamy kilkakrotnie pięścią w celu odgazowania. Pozostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 2 części i formujemy w koła ok 20 cm średnicy na blasze ówcześniej wysypanej mąką kukurydzianą. Ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia a wierzch posypałam mąką.
Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C
W tym czasie obie focaccie posypujemy resztą sera i układamy orzechy lekko je dociskając. Całosć polewamy lub spryskujemy delikatnie oliwą.
Pieczemy około 30 minut
Smacznego :)
Wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Foccacia-dyniowo-orzechowa-z-serem-gruyere.html