Wykonanie
Bezproblemowy z lekko kwaskowatym miękiszem, długo utzrymuje świeżość. W miarę szybko trwa jego przygotowanie jak na
chleby zakwasowe. Przepis z kwartalnika internetowego " Lawendowy dom "

Składniki :200 g żytniego zakwasu o temperaturze pokojowej60 ml ciepłej
wody200 ml
soku pomidorowego o temperaturze pokojowej270 g białej
maki pszennej chlebowej120 g jasnęj
mąki orkoszowej ( dałam graham )3,5 g ( 1 łyżeczka )
suszonych drożdży5 g ( 1 łyżeczka )
cukru8 g ( 1 i 1/2 łyżeczki )
solimaka kukurydziana do posypaniaZakwas, sok i
wode mieszamy razem.Osobno mieszamy
mąki z
drożdżami,
cukrem i
solą.Mokre składniki przelewamy do suchych i wyrabiamy lśniące, gładkie i elastyczne ciasto ale luźne.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 60-75 minut.Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, spłaszczamy i formujemy bochenek, który przekładamy do koszyka do wyrastania
chleba lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego
mąką. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 240°C razem z kamieniem do
chleba lub blachą. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wrzątkiem.
Chleb wyciągamy z koszyka i wsuwamy na blachę ( można naciąć wierzch
chleba ) lub jak ja wyciągnęłam blachę przełożyłam
chleb i włożyłam z powrotem. Wierzch
chleba i boki piekarnika spryskujemy
wodą ( pominęłam spryskiwanie ).
Chleb pieczemy 10 minut w temp. 240°C następnie po tym czasie zmniejszamy temp. do 220°C pieczemy kolejne 10 minut, kolejno po tych 10 minutach ponownie zmniejszamy temp. do 200°C i pieczemy 10-15 minut.Upieczony
chleb po uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego :)