ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa

nazwa

Wykonanie

Połaczenie pizzy z nadzieniem przypominającym te w quiche lorraine. Nadzienie można zrobić tak naprawdę z tego co mamy w lodówce. Bardzo syta i smaczna. Przepis Olgi Smile .
Składniki na ciasto :
450 g mąki pszennej chlebowej
180 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
50 g masła
2 łyzeczki suszonych drożdży
Wszystkie składniki łaczymy ze sobą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie :
1/2 kg pora ( białej części ) - ( użyłam jedynie 1/2 niwielkiego pora )
150 g salami lub bekonu ( może być każda inna wędlina jaką lubimy. U mnie szynka )
100 g fety ( u mnie spora garść żółtego sera )
250 ml śmietany ( użyłam gęstego jogurtu greckiego )
2 jaja
100 ml mleka jeśli śmietana jest zbyt gęsta ( dodałam do jogurtu )
łyżka masła
sól
Pora siekamy i podsmażamy na maśle. Odstawiamy. Salami/bekon/inna wędlina kroimy w niewielką kostkę.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy naczynie żaroodporne. U mnie forma 25x25 cm. Na dnie ciasta układamy pora, następnie mięso, kruszymy fetę. Śmietanę/jogurt łączymy z jajkami, solą i w razie potrzeby mlekiem. Ja tutaj dodałam ser żółty starty na drobnych oczkach. Zalewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 30-35 minut
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/10/Zapiekanka-chlebowa.html