Wykonanie
Połaczenie pizzy z nadzieniem przypominającym te w quiche lorraine. Nadzienie można zrobić tak naprawdę z tego co mamy w lodówce. Bardzo syta i smaczna. Przepis Olgi Smile .

Składniki na ciasto :450 g
mąki pszennej chlebowej180 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli50 g
masła2 łyzeczki
suszonych drożdżyWszystkie składniki łaczymy ze sobą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Nadzienie :1/2 kg
pora ( białej części ) - ( użyłam jedynie 1/2 niwielkiego
pora )150 g
salami lub
bekonu ( może być każda inna
wędlina jaką lubimy. U mnie
szynka )100 g
fety ( u mnie spora garść
żółtego sera )250 ml
śmietany ( użyłam gęstego
jogurtu greckiego )2
jaja100 ml
mleka jeśli
śmietana jest zbyt gęsta ( dodałam do
jogurtu )łyżka
masłasólPora siekamy i podsmażamy na
maśle. Odstawiamy. Salami/bekon/inna
wędlina kroimy w niewielką kostkę.Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy naczynie żaroodporne. U mnie forma 25x25 cm. Na dnie ciasta układamy
pora, następnie
mięso, kruszymy
fetę. Śmietanę/jogurt łączymy z
jajkami,
solą i w razie potrzeby
mlekiem. Ja tutaj dodałam
ser żółty starty na drobnych oczkach. Zalewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 30-35 minutSmacznego :)