Wykonanie
Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski .Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z
sezamem,
makiem lub bez niczego...Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj
pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph .

Zaczyn:350 g
mąki chlebowej4 g
suszonych drożdży210 ml
wodyWszystko razem dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin.Ciasto:cały zaczyn150 g
mąki chlebowej5 g
suszonych drożdży2 łyżeczki
soli (dałam niepełne)110 ml
wody1 łyżeczka
masłaMąkę ,
drożdże i
sól wymieszać z
wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać
masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej
wodą , a następnie w miseczce z ziarnami
sezamu lub
maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem
bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę z
wodą. Piec przez 12-15 minut - do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe.