ßßß Cookit - przepis na Kaiser rolls

Kaiser rolls

nazwa

Wykonanie

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski .Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego...
Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph .
Zaczyn:
350 g mąki chlebowej
4 g suszonych drożdży
210 ml wody
Wszystko razem dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin.
Ciasto:
cały zaczyn
150 g mąki chlebowej
5 g suszonych drożdży
2 łyżeczki soli (dałam niepełne)
110 ml wody
1 łyżeczka masła
Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę z wodą. Piec przez 12-15 minut - do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1454-kaiser-rolls.html