ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z kremem cytrynowym z kaszy manny

Kruche babeczki z kremem cytrynowym z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Połączenie idealne !!! Kruchy spód z przepysznym cytrynowym kremem z kaszy manny - idealnie słodki do tego owoce. Gorąco polecam. Przepis na krem z zeszytu teściowej, natomiast na kruche spody z bloga Kuchnia na obcasach .
Składniki na kruche ciasto : ( na około 15 - 17 babeczek )
1 szklanka mąki
100 g zimnego masła pociętego na mniejsze kawałki
1 żółtko
1/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskają konsystencje kruszonki następnie szybko i sprawnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Można również przygotować je 1 lub 2 dni wcześniej.
Ciasto wyciągamy z lodówki. wałkujemy, wyklejamy formy na babeczki wcześniej dobrze natłuszczone masłem. Dno każdej babeczki nakłuwamy widelcem, nakładamy kawałek foli aluminiowej lub papieru do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą i pieczemy w temp. 180°C przez 10-15 minut. Ściągamy obciążenie, odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem :
2 szklanki mleka
8 płaskich łyżeczek kaszy manny
1/2 kostki miękkiego masła ( 125 g )
1/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z jednej średniej cytryny
Ponad to :
borówki
Kaszę wsypujemy do mleka. Stawiamy na niewielki gaz i cały czas mieszając gotujemy ok 20 minut aż będzie gęsta. Przykrywamy wierzch folią tak aby dotykał kaszy ( nie zrobi nam się wtedy kożuch ) i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimna kaszę miksujemy blenderem na gładką masę stopniowo dodając masło, cukier i skórkę z cytryny.
Krem przekładamy do babeczek. Na wierzchu układamy borówki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Kruche-babeczki-z-kremem-cytrynowym-z-kaszy-manny.html