Wykonanie
Połączenie idealne !!! Kruchy spód z przepysznym
cytrynowym kremem z
kaszy manny - idealnie słodki do tego
owoce. Gorąco polecam. Przepis na krem z zeszytu teściowej, natomiast na kruche
spody z bloga Kuchnia na obcasach .

Składniki na kruche ciasto : ( na około 15 - 17 babeczek )1 szklanka
mąki100 g zimnego
masła pociętego na mniejsze kawałki1
żółtko1/4 szklanki
cukru pudruWszystkie składniki siekamy nożem aż uzyskają konsystencje kruszonki następnie szybko i sprawnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Można również przygotować je 1 lub 2 dni wcześniej.Ciasto wyciągamy z lodówki. wałkujemy, wyklejamy formy na babeczki wcześniej dobrze natłuszczone
masłem. Dno każdej babeczki nakłuwamy widelcem, nakładamy kawałek foli aluminiowej lub papieru do pieczenia, obciążamy
grochem lub
fasolą i pieczemy w temp. 180°C przez 10-15 minut. Ściągamy obciążenie, odstawiamy do ostygnięcia.Składniki na krem :2 szklanki
mleka8 płaskich łyżeczek
kaszy manny1/2 kostki miękkiego
masła ( 125 g )1/4 szklanki
cukru pudruskórka otarta z jednej średniej
cytrynyPonad to :
borówkiKaszę wsypujemy do
mleka. Stawiamy na niewielki gaz i cały czas mieszając gotujemy ok 20 minut aż będzie gęsta. Przykrywamy wierzch folią tak aby dotykał
kaszy ( nie
zrobi nam się wtedy kożuch ) i pozostawiamy do ostygnięcia.Zimna
kaszę miksujemy blenderem na gładką masę stopniowo dodając
masło,
cukier i
skórkę z cytryny.Krem przekładamy do babeczek. Na wierzchu układamy
borówki.Smacznego :)