ßßß
Muszę się pośpieszyć i szybko zużyć resztki owoców z zamrażalnika, bo już wielkimi krokami idą do nas tegoroczne świeże. Dlatego dzisiaj główną rolę grają właśnie maliny w otoczeniu z kruchego ciasta.(forma o średnicy 23cm)250g mąki125g masła2 żółtka3/4 szklanki cukru pudruskórka starta z 1 cytrynyszczypta soli1 łyżka kaszy manny1 opakowanie malin (użyłam mrożonych)Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru, soli i skórki cytrynowej. Włożyć do lodówki na pół godziny.Formę do tarty natłuścić. Z ciasta oderwać małą część. Resztę rozwałkować i wylepić tartę. Posypać ciasto kaszą manną i rozłożyć na wierzchu maliny. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i powstałą w ten sposób kruszonką posypać owoce.Piec w 200 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 30 minut.Smacznego!
Chciałabym zaprosić Was również do przeczytania wywiadu ze mną, który przeprowadziła redakcja portalu Przepisy AZ. Na ich stronie jest dział “Blogi z apetytem”, w którym prezentują ciekawe blogi kulinarne oraz osoby je prowadzące. Wywiad ze mną można przeczytać tutaj .