Wilgotne, cytrynowe ciasto z soczystymi truskawkami zalane galaretką. Połączenie wyśmienite iście wiosenno-letnie. Przepis z bloga Ewusiowe smaki .Składniki :250 g miękkiego masłasok z 1 cytrynyskórka otarta z 2 cytryn ( w przepisie jest z jednej ale dzięki dodaniu jej więcej ciasto jest cudownie cytrynowe )1 szklanka cukruszczypta soli4 jaja1 szklanka mąki ( przesiałam )12 łyżek maki ziemniaczanej ( przesiałam )1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy ( dałam 2 spore łyżeczki )truskawki2 galaretkiMasło ucieramy z cukrami na puszysty, jasny krem. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny.Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy na końcu, miksując dokładanie ale nie za długo, jedynie do połączenia składników.Masę przelewamy do formy o wymiarach 23x28 cm lub jak u mnie 23x23cm. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut.Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Na zimne ciasto układamy truskawki. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu. Kiedy ostygnie i zacznie tężeć zalewamy nią owoce. Wstawiamy do lodówki do momentu aż galaretka zastygnie.Smacznego :)