Wykonanie
Smaczne ale jakoś mnie nie powaliły za to mojemu mężowi bardzo smakowały. Dla mnie mało słodkie, mus albo kruszonka musiałyby być bardziej posłodzone lub z wierzchu polane lukrem - najlepszy sposób jak komuś
bułka jest mało słodka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe ale i drugiego dnia można włożyć na chwilę do mikrofali albo piekarnika, podgrzać i jak świeże. Przepis ze strony Zgotowani.p l .

Składniki : ( na 12
bułek )600 g
mąki + do podsypywania ( użyłam tortowej )50 g świeżych
drożdży lub 14 g suszonych ( ja robiłam na suszonych )1 szklanka ciepłego
mleka1/2 szklanki
cukru pudru + 1 łyżeczka2
jaja50 g
masła2 szczypty
soliKruszonka :100 g
mąki50 g
cukru pudru60-70 g zimnego
masłaPonad to :1 roztrzepane
jajo do posmarowania drożdżówek400 g
musu jabłkowegoJeśli używacie świeżych
drożdży to należy je wkruszyć do ciepłego
mleka i wymieszać do rozpuszczenia . Uwaga, żeby
mleko nie było za ciepłe bo zabije nam
drożdże, zaczyn nie będzie pracował i ciasto nie wyrośnie. Wsypujemy łyżeczkę
cukru pudru i łyżkę
mąki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż zaczyn zacznie pracować .Jeśli używacie
suszonych drożdży to nie robimy zaczynu tylko dodajemy je od razu do
mąki.
Mąkę przesiewamy,
masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy razem z
cukrem pudrem.Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do
mąki, dodajemy również
masło,
jajka zmiksowane z
cukrem,
sól. W przypadku kiedy używamy
suszonych drożdży dodajemy również ciepłe
mleko, które jak w przypadku świeżych
drożdży nie może być zbyt ciepłe, ma być trochę cieplejsze niż letnie.Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Zagniatanie powinno trwać 15 minut. Po pewnym czasie stanie się tak gładkie, że nie trzeba będzie go nawet podsypywać
mąką.Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej
olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce, zacieramy całość dłońmi aż będzie miała konsystencję grubo mielonej
bułki tartej. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki.Kiedy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski i dzielimy na 12 równych kawałków. Formujemy z nich
bułki. Ja robiłam kulkę, lekko spłaszczałam i w sam środek wciskałam dno szklanki ( prawie do samego końca ) aby powstało wgłębienie.
Bułkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem, w każde wgłębienie nakładamy
mus jabłkowy i posypujemy kruszonką.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
olejem.Pieczemy w 200°C przez 15 - 20 minut.Smacznego :)