Wykonanie
Smaczne z delikatne wyczuwalną nutą persymony i
cynamonu. Gdybym pozwoliła aby ciasto odstało chociaż z 30 minut na pewno były by puszystsze ale nie miałam na to czasu. Poza tym lekko zmieniłam składniki i proporcje niektórych bo w oryginale to vegańskie pankejki. Przepis z TEJ strony.

Składniki : ( Robiłam z podwójnej porcji i wyszło tyle placuszków,że 2 osoby spokojnie się najedzą a nawet zostanie. Przepis podaje na pojedynczą porcję )1 i 1/4 szklanki
mąki bezglutenowej lub uniwersalnej3/4 szklanki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki
cukru brązowego Demerara1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1 i 1/2 szklanki
mleka z dodatkiem 2 łyżeczek
octu jabłkowego i pozostawionego na 10 minut przed użyciem lub użyjcie
maślanki1/2 szklanki puree z dojrzałych persymon2 łyżki
oleju rzepakowego lub roztopionego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii ( użyłam
rumowego )Wszystkie suche składniki łączymy razem :
mąki,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon. W osobnej misce łączymy mokre składniki : puree z persymony,
mleko,
olej, ekstrakt. Do suchych składników dodajemy mokre. Miksujemy do połączenia. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut przed użyciem. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej za pomocą pędzelka
olejem na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)