Wykonanie
Wytrawne, idealne do
piwka lub do innych %% ;) ale nie tylko. Uzależniające. Ciężko się oprzeć aby nie sięgnąć po kolejne i kolejne....Przepis z Tego bloga ale posiłkowałam się też stroną marthastewart.com

Składniki : ( na 30
ciasteczek )120 g
ostrego cheddara113 g
masła o temperaturze pokojowej1 15 g
mąki uniwersalnej1 łyżeczka grubej
soli ( dałam zwykłą miałką )szczypta
pieprzu cayenne30 połówek
orzechów pekan ( mogą być włoskie lub całe
migdały ze skórką )2
białka jaj lekko roztrzepane ( użyłam 1 całego
jaja )
papryka słodka do posypania wierzchu można dodać też
sól morską. Ja dodałam do
ciastek z
migdałami...mmm pycha )
Ser tarkujemy na tarce.
Masło,
mąkę, łyżeczkę
soli,
pieprz cayenne i
cheddar umieszczamy w malakserze. Miksujemy pulsacyjnie około 10 sekund - do połączenia składników. Masę dzielimy na 2 części. Formujemy z niej wałek o średnicy 4 cm, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc ( ja zostawiłam na noc).Następnie każdy wałek kroimy na 0,5-0,6 mm plastry ( jeśli chcecie grube ale będzie ich mniej to potnijcie w 1 cm krążki -
ciastka rosną podczas pieczenia ). Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środek każdego
ciastka układamy
orzech lekko go dociskając. Smarujemy
jajkiem, posypujemy
papryką.Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut.Można je przechowywać do 1 tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)