Wykonanie
Słodkie chrupiące obrączki z błyszczącą skórką, przepis tradycyjny bardzo polecam :)
Składniki:200 g
mąki2
jaja2 łyżeczki
cukrupłaska łyżeczka
soli do gotowania
białko jajaWyrabiamy ciasto z
mąki, jaj i
cukru. Urywamy po kawałku i robimy cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez
drożdży więc nie rośnie a gotowe
obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy.Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Smarujemy
ciastka białkiem jaja. Wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.upieczone już
ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie.