ßßß
 
            
         Składniki :12 dag świeżego masła,pół łyżeczki esencji waniliowej,duża szczypta soli,15 dag cukru (u mnie z dodatkiem cukru brązowego),1 jajko lekko ubite,12 dag mąki,ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,1 i pół łyżeczki cynamonu,1 białko lekko ubite,ok. 35 połówek orzechów pekan lub włoskich (u mnie migdały).Wykonanie :Mikserem utrzeć na puszysty krem masło, wanilię, sól i 6 dag cukru. Dodac jajko i ucierać jeszcze chwilkę. Krem powinien być gładki. Mąkę przesiać do salaterki, dodać sodę oczyszczoną i pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać. Dodawać małymi porcjami do masy maślanej i ucierać mikserem na niewielkich obrotach. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic do lodówki na pół godziny.Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać krążki foremką o karbowanych brzegach.Ułożyć krążki na przygotowanej blasze, wierzch każdego posmarować lekko ubitym białkiem. Resztę cynamonu wymieszać z pozostałym cukrem. Taką mieszanką posypać wierzch każdego ciasteczka i w środek wcisnąć orzech (migdał). Wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Powinny mieć jasnozłoty kolor.
Składniki :12 dag świeżego masła,pół łyżeczki esencji waniliowej,duża szczypta soli,15 dag cukru (u mnie z dodatkiem cukru brązowego),1 jajko lekko ubite,12 dag mąki,ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,1 i pół łyżeczki cynamonu,1 białko lekko ubite,ok. 35 połówek orzechów pekan lub włoskich (u mnie migdały).Wykonanie :Mikserem utrzeć na puszysty krem masło, wanilię, sól i 6 dag cukru. Dodac jajko i ucierać jeszcze chwilkę. Krem powinien być gładki. Mąkę przesiać do salaterki, dodać sodę oczyszczoną i pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać. Dodawać małymi porcjami do masy maślanej i ucierać mikserem na niewielkich obrotach. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic do lodówki na pół godziny.Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać krążki foremką o karbowanych brzegach.Ułożyć krążki na przygotowanej blasze, wierzch każdego posmarować lekko ubitym białkiem. Resztę cynamonu wymieszać z pozostałym cukrem. Taką mieszanką posypać wierzch każdego ciasteczka i w środek wcisnąć orzech (migdał). Wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Powinny mieć jasnozłoty kolor.
