Wykonanie
Pulchniutka, mięciutka, idealnie wyważona
słodycz. Rewelacyjna !!!! Z produktów, które zawsze każdy z nas posiada w domu. Przepiękny kolor, który zawdzięcza puree z
marchewki. Tak tak tą babkę przygotowuje się nie z tartej ale z puree. Samo przygotowanie jest ekspresowe a
potem tylko czekamy kiedy się upiecze i będziemy mogli polać polewą a w końcu spałaszować :) Gorąco polecam !!!! Na Wielkanocny stół idealna :) Przepis z TEGO bloga.

Składniki : ( składniki, które trzymałam w lodówce wcześniej wyjęłam żeby miały temperaturę pokojową - tak robię zawsze przy każdym wypieku - tylko przypominam )250 g obranej
surowej marchwi260 g przesianej
mąki250 - 300 g
cukru ( u mnie 250 )4
jaja200 ml
oleju roślinnego1 łyżka
proszku do pieczenia ( dałam płaską )szczypta
soliPodam 2 metody przygotowania : jak w przepisie i jak ja zrobiłam z braku odpowiedniego sprzętu.
Marchew tniemy w plasterki.
Mąkę mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia. W blenderze miksujemy po kolei najpierw
jaja,
potem dorzucamy
cukier, miksujemy. Kolejno
olej i na końcu
marchew. Całość miksujemy na dużych obrotach aż powstanie konsystencja puree. Następnie dodajemy
mąkę z proszkiem i
solą i dalej miksujemy aż powstanie jednolita masa.Ja mam mały blender stacjonarny dlatego najpierw zmiksowałam
marchew najdrobniej jak tylko mogłam - nie miała konsystencji gładkiego puree.
Potem potraktowałam ją jeszcze blenderem ręcznym co i tak nie zrobiło z niej papki ale już drobniej nie można było ale było ok. Następnie w stacjonarnym blenderze wymieszałam jak wyżej
jaja,
cukier,
olej. Przełożyłam całość do miski i dodałam puree z
marchwi, całość potraktowałam ręcznym blenderem. Dosypałam
mąkę i połączyłam całość na gładką masę mikserem. Odradzam blender stacjonarny bo strasznie chlapie po całej kuchni podczas miksowania a poza tym uważam, ze mikser lepiej wymiesza.Masę przelewamy do formy babkowej o pojemności 2 L wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Radzę zrobić to bardzo dokładnie i porządnie wysmarować i wysypać formę bo ciasto może przywrzeć jak u mnie czego efektem było składnie babki z 3 kawałków ale szczęśliwie się udało :) Pieczemy w temp. 180°C przez 45 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Polewa czekoladowa :240 ml zimnego
mleka5 łyżek
cukru5 łyżek
kakao1 łyżka
masła1,5 łyżeczki
skrobi kukurydzianejSkrobię kukurydzianą rozpuszczamy w 120 ml
mleka. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i stawiamy na mały ogień. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż zgęstnieje co dzieje się bardzo szybko.Przestudzoną masą polewamy babkę.

Smacznego :)