Wykonanie
Wróciłam, powoli się ogarniam po Świętach w Pl. Chwilowo u mnie na słodko, bo tylko w pieczeniu robiłam nowości a reszta została tradycyjnie. Właściwie to nawet na inne szaleństwa nie było czasu.
Strucla ta dla mnie bardziej pasuje jako
bułka drożdżowa z nadzieniem
serowo-
pomarańczowym. Ale nie taka zwykła, ta jest wyjątkowa. Przepyszna z cudownym aromatem i smakiem
pomarańczy a dodatkowo spotęgowałam go dodając kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Całość wypełnia nadzienie
serowe które ja zrobiłam z podwójnej porcji. Palce lizać !!!!! Przepis z bloga Kuchnia Whisper .

Składniki na ciasto : ( wychodzą 2
strucle. Każda wielkości keksówki )2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka suchych
drożdży8 łyżek
cukru1 łyżka esencji waniliowej1/4 szklanki rozpuszczonego
masła1
jajoMleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim
drożdże.
Cukier wsypujemy do
mąki,mieszamy. Dodajemy
mleko z
drożdżami,
jajko i esencję. Mieszamy, wyrabiamy na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy rozpuszczone, ostudzone
masło i ugniatamy tak długo aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Mnie się coś pomyliło i dałam za dużo tłuszczu ale zostawiłam do wyrośnięcia, wyrosło bardzo ładnie i wszystko się udało :) Miskę z
ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.Nadzienie
twarogowe : ( ja robiłam z podwójnej porcji ale składniki podaję zgodnie z oryginałem na 1 porcję )250 g
twarożku ( dałam półtłusty )1
żółtko50 g miękkiego
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka świeżo otartej
skórki pomarańczoweju mnie dodatkowo spora łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowejMasło łączymy z
cukrem i ucieramy za pomocą miksera. Porcjami ( cały czas ucierając ) dodajemy
twaróg. Na koniec skórkę
pomarańczy i
żółtko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy nadzieniem i zwijamy ciasno w ciasny naleśnik. Następnie dzielimy go na pół ( na 2 mniejsze ) a
potem każdy rozcinamy wzdłuż zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Kolejno każdy przeplatamy na przemian z tym, że
serowym nadzieniem na zewnątrz. Tak powstałe
strucle przekładamy do blaszki jedna obok drugiej albo tak jak ja do 2 keksówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.Pieczemy przez 30 minut w temp. 180°C.Smacznego :)