Wykonanie
Przepis na te naleśniki powstał spontanicznie. Do zużycia była
pomarańcza, która wołała z koszyka o wykorzystanie. Pomyślałam
czemu nie naleśniki. Wyszły pyszne, puszyste o cudownym zapachu i smaku
pomarańczy. Jeśli ktoś woli mocno intensywny smak można spokojnie dodać więcej skórki z
pomarańczy.
Składniki :2 szklanki
mąki2
jaja1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
mleka1/2 szklanki
wody gazowanejskórka z jednej dużej
pomarańczy100 ml soku wyciśniętego z
pomarańczyolej do smażenia
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno natomiast wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Na koniec za pomocą szpatułki należy delikatnie wmieszać
białka dodając je partiami i powoli mieszając. Rozgrzaną patelnię smarujemy za pomocą pędzelka
olejem. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.Podałam je z lekko podprażonymi
jabłkami z
cynamonem. Pycha !!!!!!! :)Smacznego :)