Wykonanie
Dla wielbicieli
imbiru bo mimo dodania tylko pół łyżeczki jest zdecydowanie wyczuwalny. Puszyste, mięciutkie, nie suche ani mokre - pośrodkowe. Bardzo smaczne a zapach jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia -cudowny. Uwielbiam kiedy mój dom tak pachnie. Przepis z miesięcznika " Yhteishyva Ruoka 9/12 "

Składniki : ( 12-14 muffinek )150 g
margaryny75 ml
miodu płynnego2
jajka200 ml
cukru400 ml
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
imbiru w proszku100 ml
jogurtu tureckiego ( można użyć innego gęstego np. greckiego )
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Do zimnej dodajemy
jajka,
miód i
jogurt, mieszamy. Osobno mieszamy pozostałe składniki. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy za pomocą szpatułki ale tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wykładamy do foremek. Pieczemy w temp 180°C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)