ßßß Cookit - przepis na Gruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką

Gruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nic prostszego i pysznego jak owoce pod kruszonką. Wariacja na temat tego deseru powstała spontanicznie. Do wykorzystania miałam parę jabłek i gruszki. Kakaowa kruszonka powstała w ostatniej chwili i był to strzał w 10. Owoców wcześniej nie podprażałam po prostu pocięłam i wrzuciłam do formy dzięki temu pozostały jędrne i zachowały swój kształt. Cukru nie dodawałam bo owoce same w sobie były wystarczająco słodkie a cukier znajdujący się w kruszonce w zupełności wystarcza.
Składniki:
2 średnie gruszki
4-5 małych jabłek lub 3 średnie
1 laska wanilii
Składniki na kruszo nkę :
100 g mąki
50 g brązowego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
60 g zimnego masła
płaska łyżka kakao
Gruszki i jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do owoców, mieszamy. Całość przekładamy do foremki. Może być jedna duża lub kilka małych a nawet świetnie nada się naczynie żaroodporne.
Następnie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukry i kakao mieszamy razem. Dodajemy zimne masło pocięte na kawałki i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch owoców.
Pieczemy w temp. 180°C od 30-40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Gruszki-i-jablka-z-wanilia-pod-kakaowa-kruszonka.html