Wykonanie
Nic prostszego i pysznego jak
owoce pod kruszonką. Wariacja na temat tego deseru powstała spontanicznie. Do wykorzystania miałam parę
jabłek i
gruszki.
Kakaowa kruszonka powstała w ostatniej chwili i był to strzał w 10.
Owoców wcześniej nie podprażałam po prostu pocięłam i wrzuciłam do formy dzięki temu pozostały jędrne i zachowały swój kształt.
Cukru nie dodawałam bo
owoce same w sobie były wystarczająco słodkie a
cukier znajdujący się w kruszonce w zupełności wystarcza.

Składniki:2 średnie
gruszki4-5 małych
jabłek lub 3 średnie1
laska waniliiSkładniki na kruszo nkę :100 g
mąki50 g
brązowego cukru2 łyżki
cukru waniliowego60 g zimnego
masłapłaska łyżka
kakaoGruszki i
jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do
owoców, mieszamy. Całość przekładamy do foremki. Może być jedna duża lub kilka małych a nawet świetnie nada się naczynie żaroodporne.Następnie przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę,
cukry i
kakao mieszamy razem. Dodajemy zimne
masło pocięte na kawałki i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch
owoców.Pieczemy w temp. 180°C od 30-40 minut.Smacznego :)