Wykonanie
Na dworze zimno zrobiło się ale zarazem pięknie kolorowo - jesień moja ukochana
pora roku. Uwielbiam jej zapachy, smaki,
widoki.Od jakiegoś czasu już mocno korzennie w moim domu. W tym czasie najpyszniej smakuje
kawa z
przyprawami korzennymi, cynamonowa, kardamonowa albo ta złożona z wielu przypraw korzennych mmm....cudowna. Nie ma dla mnie nic lepszego czym można się ogrzać. Samemu można stworzyć swoją własną kompozycję
smakową z takich przypraw jakie lubimy :) A oto moja propozycja.

Składniki : ( na 2 porcje )4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
przyprawy do piernika1 gwiazdka
anyżu2 szklanki
wodyWszystkie składniki wkładamy do rondelka, mieszamy. Stawiamy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Chwilę gotujemy, dosłownie chwilę. Odstawiamy na około 5 minut. Wyjmujemy gwiazdkę
anyżu a
kawę przelewamy do kubków przez drobne sitko ale nie trzeba przecedzać jak kto lubi. Ja wolę nie przecedzoną. Można podawać z
mlekiem,
bitą śmietaną.Smacznego :)