ßßß Cookit - przepis na Maślankowe ciasto z czerwoną porzeczką

Maślankowe ciasto z czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Wilgotne, puszyste, pyszne. Robi się je jak muffiny, po prostu mieszamy mokre składniki z suchymi tak więc przygotowanie ekspresowe nie licząc czasu pieczenia. Przepis z bloga Pomidoro e basilico .
Składniki :
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
3 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy ( 16 g )
500 g czerwonej porzeczki lub innych owoców sezonowych
Mokre składniki mieszamy razem. W osobnej misce mieszamy składniki suche. Mokre przelewamy do suchych mieszamy na jednolitą masę. Ja użyłam robota. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20x30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.
Kruszonka :
15 dag mąki
10 dag zimnego masła
5 dag cukru pudru
Mąkę z cukrem mieszamy. dodajemy zimne masło, rozcieramy w palcach, tak aby powstały grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temp. 180°C przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/08/Maslankowe-ciasto-z-czerwona-porzeczka.html