Wykonanie
Przepisów na
sos tatarski od groma i jeszcze trochę. Ja prezentuje nasz, który to króluje na każdych Świętach. Czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie nie może go zabraknąć. Idealny do
wędliny, na
chleb, do
jajek. Przepis z zapisków mamy mojego
męża.
Składniki : ( z podanej porcji wychodzi dość sporo sosu można spokojnie zrobić z połowy )1 litr
pieczarek w occie1 litr
ogórków w occie1 litr
majonezu1 średnia
cebula2 łyżeczki
chrzanu ( za słoiczka )1,5 łyżeczki
musztardy4
białka jajapół łyżeczki
cukrusól,
pieprzPieczarki,
ogórki,
cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach lub mielimy w maszynce z ostrzami jak tarka z dużymi oczkami ( na przykład taka jak ta - świetny pomocnik, zrobienie z nim sosu zajmuje 10-15 minut ). Warzywa odciskamy z nadmiaru
soków. Dodajemy poszatkowane drobno
białka jaj i łączymy całość z
majonezem i resztą składników. Mieszamy. Doprawiamy do smaku.Smacznego :)