ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

Przepisów na sos tatarski od groma i jeszcze trochę. Ja prezentuje nasz, który to króluje na każdych Świętach. Czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie nie może go zabraknąć. Idealny do wędliny, na chleb, do jajek. Przepis z zapisków mamy mojego męża.
Składniki : ( z podanej porcji wychodzi dość sporo sosu można spokojnie zrobić z połowy )
1 litr pieczarek w occie
1 litr ogórków w occie
1 litr majonezu
1 średnia cebula
2 łyżeczki chrzanu ( za słoiczka )
1,5 łyżeczki musztardy
4 białka jaja
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
Pieczarki, ogórki, cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach lub mielimy w maszynce z ostrzami jak tarka z dużymi oczkami ( na przykład taka jak ta - świetny pomocnik, zrobienie z nim sosu zajmuje 10-15 minut ). Warzywa odciskamy z nadmiaru soków. Dodajemy poszatkowane drobno białka jaj i łączymy całość z majonezem i resztą składników. Mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/04/Sos-tatarski.html