ßßß Cookit - przepis na Chutney buraczano-imbirowy

Chutney buraczano-imbirowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny znakomity chutney z przepisu Nigelli. Gdyby nie okres przegryzania już dawno by go nie było :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie "
Składniki : ( na ok 1 , 5 L )
500 g świeżych buraków ćwikłowych ( użyłam już ugotowanych )
1 kg kwaskowatych jabłek ( nie znalazłam więc dałam słodkawych )
275 g czerwonej cebuli
2,5 cm świeżego imbiru
75 g kandyzowanego imbiru ( przepis na kandyzowany imbir )
350 g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
750 ml czerwonego octu winnego
Buraki obieramy, kroimy drobno. Jabłka również obieramy, wycinamy gniazda nasienne i grubo siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Imbir kandyzowany drobno siekamy, świeży zcieramy na tarce. Ja starłam na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka. Mieszamy. Wstawiamy na gaz, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu godzinę. Pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy skałdniki rozpadną się na kawałki ( bardziej powinno przypominać mus ), przekładamy do wyparzonych, ciepłych słoików. Szczelnie zakręcamy. Ja dodatkowo pasteryzowałam 15 minut. Powinien sie przegryzać 2 tygodnie.
* Jabłka i buraki nie rozpadły mi sie na mus więc przed końcem gotowania ugniotłam je tłuczkiem do ziemniaków. Dzięki temu był mus z niewielkimi kawałkami jabłek i buraków.
* Szczelnie zamkniętego można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do 6 miesięcy. Ja dodatkowo pasteryzowałam więc możliwe, że dłużej. Pewnie tego nie sprawdzę, szybko zniknie :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/Chutney-buraczano-imbirowy.html