Wykonanie
Kolejny znakomity chutney z przepisu Nigelli. Gdyby nie okres przegryzania już dawno by go nie było :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie "

Składniki : ( na ok 1 , 5 L )
500 g świeżych
buraków ćwikłowych ( użyłam już ugotowanych )
1 kg kwaskowatych
jabłek ( nie znalazłam więc dałam słodkawych )
275 g
czerwonej cebuli2,5 cm świeżego
imbiru75 g kandyzowanego
imbiru ( przepis na kandyzowany
imbir )
350 g miałkiego jasnego
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego750 ml czerwonego
octu winnegoBuraki obieramy, kroimy drobno.
Jabłka również obieramy, wycinamy gniazda nasienne i grubo siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Imbir kandyzowany drobno siekamy, świeży zcieramy na tarce. Ja starłam na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka. Mieszamy. Wstawiamy na gaz, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu godzinę. Pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy skałdniki rozpadną się na kawałki ( bardziej powinno przypominać mus ), przekładamy do wyparzonych, ciepłych słoików. Szczelnie zakręcamy. Ja dodatkowo pasteryzowałam 15 minut. Powinien sie przegryzać 2 tygodnie.
*
Jabłka i
buraki nie rozpadły mi sie na mus więc przed końcem gotowania ugniotłam je tłuczkiem do
ziemniaków. Dzięki temu był mus z niewielkimi kawałkami
jabłek i
buraków.
* Szczelnie zamkniętego można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do 6 miesięcy. Ja dodatkowo pasteryzowałam więc możliwe, że dłużej. Pewnie tego nie sprawdzę, szybko zniknie :)
Smacznego :)