Wykonanie
Ostrzegam - to propozycja nie dla każdego. Nie przepadam za marynowanymi produktami, po prostu
ocet mnie odstrasza. Jednak w rozsądnej ilości, własny
ocet jabłkowy i dobre
wytrawne białe wino, mogą zdziałać smakowe cuda! Pozostałą po wyjęciu jaj marynatę, wykorzystuję ponownie. Podgrzewam ją i zalewam np.
kapustę pekińską. Mieszam, nakrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na kilka dni. Oczywiście całość obciążam kamieniem.
Potem odlewam płyn i mam
kapustkę w
białym winie gotową do jedzenia.J aja zamarynowane w taki sposób, świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nabierają niezwykłego, pikantno - kwaskowatego smaku. Kiedy chcemy, aby zalewa była mniej mętna,
czerwonej cebuli nie dodajemy do gotującego się
wina z
octem, ale wrzucamy wcześniej do słoja z
jajami. Wtedy
cebula nie zabarwi zalewy tak mocno jak podczas gotowania.

Składniki7 ugotowanych na twardo jaj1 łyżka
soli himalajskiej różowej0,5 szklanki
octu jabłkowego0,5 l białego
wytrawnego wina4 małe ząbki
czosnku lub 2 duże4 ostre długie papryczki4 małe
czerwone cebule1 łyżeczka
gorczycy czarnej1 łyżeczka ziaren jałowcakilka ziarenek
ziela angielskiego
PrzygotowanieUgotowane
jaja obrać z łupinek i przełożyć do słoja.
Cebule i
czosnek również obrać i pokroić c
ebule na ćwiartki, a
czosnek przepołowić. Zagotować
wino z
octem i
solą. Do gorącego
octu z
winem wrzucić
cebulę,
czosnek i papryczki, wsypać
przyprawy i pogotować około 3 minuty. Zestawić z ognia i przestudzić chwilę. Zalać
jaja w słoju i zostawić na 24 godziny do przemacerowania.