ßßß Cookit - przepis na Jaja marynowane w białym winie

Jaja marynowane w białym winie

nazwa

Wykonanie

Ostrzegam - to propozycja nie dla każdego. Nie przepadam za marynowanymi produktami, po prostu ocet mnie odstrasza. Jednak w rozsądnej ilości, własny ocet jabłkowy i dobre wytrawne białe wino, mogą zdziałać smakowe cuda! Pozostałą po wyjęciu jaj marynatę, wykorzystuję ponownie. Podgrzewam ją i zalewam np. kapustę pekińską. Mieszam, nakrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na kilka dni. Oczywiście całość obciążam kamieniem. Potem odlewam płyn i mam kapustkę w białym winie gotową do jedzenia.
J aja zamarynowane w taki sposób, świetnie nadają się do sałatek, ponieważ nabierają niezwykłego, pikantno - kwaskowatego smaku. Kiedy chcemy, aby zalewa była mniej mętna, czerwonej cebuli nie dodajemy do gotującego się wina z octem, ale wrzucamy wcześniej do słoja z jajami. Wtedy cebula nie zabarwi zalewy tak mocno jak podczas gotowania.
Składniki
7 ugotowanych na twardo jaj
1 łyżka soli himalajskiej różowej
0,5 szklanki octu jabłkowego
0,5 l białego wytrawnego wina
4 małe ząbki czosnku lub 2 duże
4 ostre długie papryczki
4 małe czerwone cebule
1 łyżeczka gorczycy czarnej
1 łyżeczka ziaren jałowca
kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
Ugotowane jaja obrać z łupinek i przełożyć do słoja. Cebule i czosnek również obrać i pokroić c ebule na ćwiartki, a czosnek przepołowić. Zagotować wino z octem i solą. Do gorącego octu z winem wrzucić cebulę, czosnek i papryczki, wsypać przyprawy i pogotować około 3 minuty. Zestawić z ognia i przestudzić chwilę. Zalać jaja w słoju i zostawić na 24 godziny do przemacerowania.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/10/jaja-marynowane-w-biaym-winie.html