Wykonanie
Dziś propozycja zupy z białych
szparag. W pierwszym zamierzeniu miał być to krem ze
szparag ale miałam ich na to zbyt mało więc zrobiłam do niej lane kluski. Jeśli macie większą ilość spokojnie możecie zrobić pyszny krem z grzankami :) Ale taka też jest smaczna :)
Składniki :
szparagi białe ( na krem dość spory pęczek świeżych, u mnie było około 8 chudziutkich
szparag ze słoika )1 L
bulionu warzywnego2 duże
ziemniakisól,
pieprzNa lane kluski :1
jajko2 czubate łyżki
makiSzparagi obieramy z wierzchniej skórki.
Bulion wlewamy do ganka, wrzucamy
szparagi, doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę dokładamy do reszty. Zupe gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wszystko miksujemy, doprawiamy.Osobno najlepiej w wysokim naczyniu np w szklance robimy kluski lane. Wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko, odrobinę
wody, solimy. Dobrze mieszamy widelcem aż powstanie gładka masa, dość gęta jednak powinna się bez problemu lać. Do gotującej się zupy wlewamy partiami ciasto, najlepiej co jakiś czas oddzielając je widelcem. Tak aby powstały niewielkie kluski. Zupę jeszcze chwilę gotujemy.Smacznego :)