Wykonanie

Minął mój dłuuugi weekend i czas zabrać się za wpisy na bloga. Nie było mnie 3 dni ale nie próżnowałam w kuchni. Czas przedstawić kolejne wypróbowane i polecane smakołyki. A na pewno są to brazylijskie
cisteczka kawowe, które pochodzą z tąd . Kruchutkie, z nutą
kawową mmmm i szybkie do zrobienia. Naprawdę nie ma przy nich za wiele pracy. Jedne z moich ulubionych, chyba najczęściej do nich powracam. Nie ma możliwości żeby się nie udały :)

Składniki :pół szklanki
cukrupół szklanki
cukru brązowego ( można użyć zwykłego )70 g rozpuszczonego
masła1
jajko1 łyżka
mleka1,5 łyżeczki esencji waniliowej lub
cukru z prawdziwą
wanilią ( dałam
cukier waniliowy )1,5 szklanki
mąki2 łyżki
kawy rozpuszczalnejpół łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miski dajemy
cukier,
masło,
mleko,
wnilię i
jajko, ucieramy mikserem na gładką masę. W drugim pojemniku mieszamy
mąkę,
kawę,
sól,
sodę i proszek. Do masy dodajemy porcjami suche składniki cały czas ucierając. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki, kładziemy na papier do pieczenia i lekko spłaszczamy szklanką ( czasem ciasto może być dość żadkie więc wtedy nakładamy łyżką ). Każde
ciastko można posypać szczyptą
cukru ale ja tego nie robiłam, same w sobie są wystarczająco słodkie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8-10 minut.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji :
Kawowy Tydzień