Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Dębicka
szynkowaChrusty, czyli
faworki »

Składniki:- okrawki tłuszczu z
wieprzowiny z przerostami
mięsa 80%-
boczek ok 20% najlepiej wędzony-
cebula,-
czosnek kilka ząbków,-
pieprz,-
majeranek,-
sól-
grzyby suszone,
pomidory suszone i
bazylia.
Boczek i tłuszcz musi być z spora ilościa
mięsa, aby
smalec był treściwy.
Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.Na dno garnka można wlać z ½ szklanki
wody, aby się nie przypalało. Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie gdy się wytopi i zaczynają powstawać skwareczki wkładamy
boczek i dalej topimy.Po stopieniu wszystkiego dodajemy
cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu, a na koniec posiekany
czosnek. Dodajemy
przyprawy i
sól do smaku.Można dodać do topionego
smalcu razem z
przyprawami suszone grzyby lub
suszone pomidory bazylią.

Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły się w całej objętości słoika.

Przechowujemy w chłodzie lub zjadamy od razu

Smacznegowtorek, 10 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter