Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa parówkowa z jeleniaPasztet z jelenia i
królika »
Smalec domowy

Składniki:- okrawki tłuszczu z
wieprzowiny 80%-
boczek ok 20%-
cebula,-
pieprz,-
majeranek,-
sól-
grzyby suszone i zmielone na pył,
pomidory suszone i
bazylia.
Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.

Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie wkładamy
boczek i dalej topimy.

Na dni garnka można wlać z ½ szklanki
wody, aby się nie przypalało. Po stopieniu dodajemy
cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu. Na koniec dodajemy
przyprawy i
sól do smaku.My do jedną część zrobiliśmy bez dodatków. Drugą z dodatkiem
suszonych grzybów, a trzecią z dodatkiem
suszonych pomidorów i
bazylii. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości słoika.

Od lewej bez dodatków, z
grzybami i po prawej z
pomidorami.Tak przygotowany
smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Sprawdzone.

wtorek, 02 kwietnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter