Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa gospodorza Arkadiusza
Serek a la Almette z siekaną ... »
Kiełbasa palcówka z dzika
Składniki:- 4,5 kg
mięsa kl. I z dzika- 0,5kg
słoniny z dzika,- peklosól 17 g/kg,-
pieprz 1,2 g/kg,-
ziele angielskie 0,5 g/kg,-
majeranek 0,5 g/kg,-
czosnek 2-3 g/kg,- jelita wieprzowe
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm zapeklować na sucho.
Słoninę również pokroić i zasolić. Czas peklowania
dziczyzny na sucho 5 dni w temp ok 5-6 stopni.Następnie
mięso kl. I zemleć na szarpaku,
słoninę pokroić w drobną kostkę lub też zemleć na szarpaku.Dodać
przyprawy i dokładnie dokładnie wymieszać.Następnie napełnić osłonki.Powiesić na kije w przewiewny, ciepłym miejscu na 2-3 doby np kuchnia.
Drugiego dnia można podwędzić
dymem o temp do max 30 stopni ok 2h.Następnie powiesić w chłodniejszym miejscu na ok tydzień. Można jeszcze raz podwędzić jak za pierwszym razem.
Smacznegowtorek, 17 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter