ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z koguta

Kiełbasa z koguta

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wilk - maszynka do mięsa
Kiełbasa hot dog z koguta »
Kiełbasa z koguta
To ta z lewej. Z prawej kiełbasa z koguta hotdog!
Kiełbasa wykonana z koguta wiejskiego.
Składniki:
- mięso z piersi koguta1kg,
- mięso IIkl z podudzi koguta 2kg,
- mięso III kl. z koguta 1kg,
- skóra z koguta ok. 0,5kg,
- boczek wieprzowy 0,5kg,
- peklosól 17g/kg,
- sól 17g/kg,
- pieprz 1,5g/kg,
- czosnek 2-3g/kg,
- majeranek 0,5g/kg
- jelita kal. 28mm
Mięso z koguta należy sklasyfikować. Pozbawić żyłek i błon (III kl).
Następnie pokroić w kostkę ok. 4x4 cm i zapeklować na sucho 48h. Skóry zasolić.
Skóry zaparzyć, po ostygnięciu zemleć na sitku 3mm i skutrować lub zmiksować blenderem.
Pierś zemleć na sitku 10mm, mięso II kl. i boczek na sitku 6mm, a III kl. na sitku 3mm. Dokładnie wymieszać dodając przyprawy.
Napełnić ściśle osłonki odwijać w wianki na kije.
Osadzać ok. 1h. Osuszyć w wędzarni i wędzić dymem o temp 40-50 stopni do uzyskania brązowej barwy, następnie podpiec w temp ok. 80-85 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Uprzedzając pytania, te białe oka w kiełbasie to nie tłuszcz tylko kawałki piersi drobiowej.
Smacznego
piątek, 27 maja 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/05/Kielbasa-z-koguta.html