Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa drwala wd. Arka ...Policzki i
karkówka z dzika »
Kiełbasa śniadaniowa
Składniki:-
mięso wieprzowe kl. II 1,5kg-
mięso wieprzowe kl. III 1,5kg- podgardle 1kg-
mięso wołowe kl. II, III 1kg- skórki wieprzowe 1kg-
pieprz naturalny 1g/kg-
papryka słodka 0,6g/kg-
ziele angielskie 0,5g/kg-
kolendra mielona 0,6g/kg-
mleko w proszku 20g/kg-
mąka ziemniaczana 50g/kg- jelita wieprzowe kal. 32+- peklosól 18-22g/kg
Mięso zapeklować na sucho 24-48h w temp ok. 6 stopni. Skórki gotować na małym ogniu ok. 1h w małej ilości
wody. Po ostygnięciu zemleć na sitku 2-3mm.
Wody z gotowani nie wylewać. Wymieszać w niej zmielone skórki.Następnie wszystkie rodzaje
mięsa zemleć na sitku 2-3mm. Jeśli mamy blender lub kuter rozdrabniamy zmielone
mięso dodając zimnej (lodowatej)
wody w ilości ok. 30% dodajemy też
przyprawy oraz
mleko i na koniec
mąkę ziemniaczaną.Jeśli nie mamy kutra lub blendera mielemy masę trzy
razy na sitku 2-3mm.Napełniamy dość luźno osłonki i odkręcamy w batony ok. 10cm. Zostawiamy w zwojach.Osadzamy w temp. 20-30 stopni ok. 0,5h.Osuszamy w wędzarni ok. 20 min w temp ok. 40 stopni przy dużej cyrkulacji powietrza.Wędzimy
dymem o temp ok. 50-60 stopni przez ok. 2h do barwy jasno brązowej.Parzymy w wodzie o temp. ok. 70-72 stopnie do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 68 stopni.Studzimy w zimnej wodzie ok. 10 min. Chłodzimy dalej na powietrzu do temp. poniżej 10 stopni.sobota, 09 sierpnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter