Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa chłopska
Polędwica dojrzewająca w ... »
Kiełbasa podwawelskaKiełbasa podwawelskaSurowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:-
mięso wieprzowe kl. II – 5 kg (np.
karkówka)-
pieprz naturalny 1,2g/kg-
czosnek świeży 2g/kg-
papryka słodka 0,5g/kg- peklosól 17-22g/kg- jelita wieprzoweSposób wykonania:
Mięso na
kiełbasę wybieramy o mniejszej zawartości tłuszczu (np. chuda
karkówka lub
chudy boczek). Po klasyfikacji
mięso pokrojone w kostkę peklujemy na sucho 48 godzin w temperaturze 6 stopni. Odważamy potrzebną ilość peklosoli, dokładnie nacieramy
mięso i odstawiamy w chłodne miejsce.Następnie
mięso rozdrabniamy na sitku 10mm i m ieszamy, dokładnie wyrabiając farsz. Podczas mieszania dodajemy
przyprawy i stopniowo zimną
wodę w ilości do 10%.Wymieszaną masą
mięsną napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jelita napełniamy ścisło odkręcając na kijach w zwoje. Końce jelit wiążemy.
Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy w temperaturze 6 stopni 10 godzin. Jeśli nie posiadamy takiego pomieszczenia to wieszamy w pomieszczeniu niechłodzonym na 3 godziny.Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy
kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości
dymu, aż powierzchnia
kiełbas będzie sucha w dotyku.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40-50 stopni przez 3-4 godziny do barwy jasno brązowej.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do temperatury 75-80 stopni. Wkładamy
kiełbasę i utrzymujemy temperaturę
wody 75 stopni. W takiej temperaturze parzymy
kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz temperatury 70-72 stopnie.
Następnie chłodzimy je do temperatury poniżej 15 stopni w chłodnym pomieszczeniu.Smacznegopiątek, 17 lipca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter