Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Smarówka ze skwarekCzernina »
Kiełbasa toruńskaKiełbasa toruńskaSkładniki:-
mięso wieprzowe kl. II 4kg (np.
karkówka)-
mięso wieprzowe kl. III 1kg (np.
golonki bez skóry)-
pieprz naturalny 1,2g/kg-
czosnek 1,2 - 1,5g/kg- jelita wieprzowe- peklosól 18-22g/kg
Mięso pokroić w kostkę po klasyfikacji i peklować na sucho w temp. ok. 6 stopni przez 48h.Następnie
mięso kl. II rozdrobnić na sitku 10mm, a kl. III na sitku 3mm.
Mięso kl. III po zmieleniu rozdrobnić malakserem z dodatkiem 4%
lodu lub zimnej
wody. Dodać podczas rozdrabniania
przyprawy i nie przekroczyć temp. farszu powyżej 15 stopni.Wymieszać oba rodzaje
mięsa.Napełnić ściśle jelita, odkręcając batony o długości ok. 25-30cm. Powiesić na 2h celem osadzenia w temp pokojowej.Parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni ok. 25-30min do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Studzić w zimnej wodzie przez 5-10 min.Po osuszeniu powierzchni wędzić
dymem o temp 30-40 stopni ok. 8-12h do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.Chłodzimy do temp poniżej 10 stopni.
Kiełbasa dość chuda, twarda. Wydajność ok. 80%.Smacznegoniedziela, 15 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter