ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa toruńska

Kiełbasa toruńska

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Smarówka ze skwarek
Czernina »
Kiełbasa toruńska
Kiełbasa toruńska
Składniki:
- mięso wieprzowe kl. II 4kg (np. karkówka)
- mięso wieprzowe kl. III 1kg (np. golonki bez skóry)
- pieprz naturalny 1,2g/kg
- czosnek 1,2 - 1,5g/kg
- jelita wieprzowe
- peklosól 18-22g/kg
Mięso pokroić w kostkę po klasyfikacji i peklować na sucho w temp. ok. 6 stopni przez 48h.
Następnie mięso kl. II rozdrobnić na sitku 10mm, a kl. III na sitku 3mm. Mięso kl. III po zmieleniu rozdrobnić malakserem z dodatkiem 4% lodu lub zimnej wody. Dodać podczas rozdrabniania przyprawy i nie przekroczyć temp. farszu powyżej 15 stopni.
Wymieszać oba rodzaje mięsa.
Napełnić ściśle jelita, odkręcając batony o długości ok. 25-30cm. Powiesić na 2h celem osadzenia w temp pokojowej.
Parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni ok. 25-30min do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Studzić w zimnej wodzie przez 5-10 min.
Po osuszeniu powierzchni wędzić dymem o temp 30-40 stopni ok. 8-12h do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.
Chłodzimy do temp poniżej 10 stopni.
Kiełbasa dość chuda, twarda. Wydajność ok. 80%.
Smacznego
niedziela, 15 czerwca 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kielbasa-torunska.html