Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Hiszpańskie Chorizo
Młoda kapusta kiszona »
Kaszanka krwista
Składniki:- głowa wieprzowa z podgardlem- skóry wieprzowe-
serce,
nerki wieprzowe- okrawki
mięsa z rozbioru
świnki- można dodać z dwie
golonki w całości- kości wieprzowe z
mięsem- połowa wątroby
Mięsa bez kości jest razem ok 10-12kg- krew wieprzowa zmiksowana z
solą (świeża) ok 1,5l-
kasza gryczana 4kg-
sól 20g/kg-
majeranek 2g/kg-
pieprz 1,5g/kg-
cebula prażona wg. uznania-
ziele angielskie 0,5g/kg- kiełbaśnice kal 32+Wszystkie rodzaje
mięsa z wyłączeniem wątroby wkładamy do kotła (dużego garnka) wlewamy ok 5l
wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
mięso będzie odchodziło od kości. Wątrobę wrzucamy na ok 5-8min do rosołu. Lekko zaparzamy.Po wystudzeniu obieramy
mięso z kości.Wszystkie rodzaje
mięsa mielemy na sitku 2-3mm.Przygotowujemy rosół z gotowania
mięsa do parzenia
kaszy w ilości 1:2 , czyli 4kg
kaszy i 8l rosołu, jeśli jest go za mało uzupełniamy
wodą. Zagotowujemy rosół i wsypujemy
kaszę. Gotujemy ok 8min max. Wyłączamy grzanie i zostawiamy do momentu, aż
kasza wchłonie całą
wodę.
Do dużego naczynia wkładamy zmielony farsz, na to wysypujemy gorącą
kaszę i wlewamy na gorąca
kasze krew.Mieszamy na początku dużą łyżką, bo wszystko jest gorące. Dodajemy
sól i
przyprawy.
Mieszamy i napełniamy kiełbaśnice odkręcając
kiełbaski o dł. ok 12-15cm.
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez ok. 25-30min.
Studzimy w zimnej wodzie, zmieniając ją. Może być bieżąca.Wędzimy
dymem o temp max 40 stopni ok 2hStudzimy w zimnym miejscu, na powietrzu.
niedziela, 22 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter