ßßß
Składniki:- głowa wieprzowa z podgardlem- skóry wieprzowe- serce, nerki wieprzowe- okrawki mięsa z rozbioru świnki- można dodać z dwie golonki w całości- kości wieprzowe z mięsem- połowa wątrobyMięsa bez kości jest razem ok 10-12kg- krew wieprzowa zmiksowana z solą (świeża) ok 1,5l- kasza gryczana 4kg- sól 20g/kg- majeranek 2g/kg- pieprz 1,5g/kg- cebula prażona wg. uznania- ziele angielskie 0,5g/kg- kiełbaśnice kal 32+Wszystkie rodzaje mięsa z wyłączeniem wątroby wkładamy do kotła (dużego garnka) wlewamy ok 5l wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wątrobę wrzucamy na ok 5-8min do rosołu. Lekko zaparzamy.Po wystudzeniu obieramy mięso z kości.Wszystkie rodzaje mięsa mielemy na sitku 2-3mm.Przygotowujemy rosół z gotowania mięsa do parzenia kaszy w ilości 1:2 , czyli 4kg kaszy i 8l rosołu, jeśli jest go za mało uzupełniamy wodą. Zagotowujemy rosół i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 8min max. Wyłączamy grzanie i zostawiamy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Do dużego naczynia wkładamy zmielony farsz, na to wysypujemy gorącą kaszę i wlewamy na gorąca kasze krew.Mieszamy na początku dużą łyżką, bo wszystko jest gorące. Dodajemy sól i przyprawy.
Mieszamy i napełniamy kiełbaśnice odkręcając kiełbaski o dł. ok 12-15cm.
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez ok. 25-30min.
Studzimy w zimnej wodzie, zmieniając ją. Może być bieżąca.Wędzimy dymem o temp max 40 stopni ok 2hStudzimy w zimnym miejscu, na powietrzu.
niedziela, 22 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter