ßßß Cookit - przepis na Kaszanka krwista

Kaszanka krwista

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Hiszpańskie Chorizo
Młoda kapusta kiszona »
Kaszanka krwista
Składniki:
- głowa wieprzowa z podgardlem
- skóry wieprzowe
- serce, nerki wieprzowe
- okrawki mięsa z rozbioru świnki
- można dodać z dwie golonki w całości
- kości wieprzowe z mięsem
- połowa wątroby
Mięsa bez kości jest razem ok 10-12kg
- krew wieprzowa zmiksowana z solą (świeża) ok 1,5l
- kasza gryczana 4kg
- sól 20g/kg
- majeranek 2g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- cebula prażona wg. uznania
- ziele angielskie 0,5g/kg
- kiełbaśnice kal 32+
Wszystkie rodzaje mięsa z wyłączeniem wątroby wkładamy do kotła (dużego garnka) wlewamy ok 5l wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości. Wątrobę wrzucamy na ok 5-8min do rosołu. Lekko zaparzamy.
Po wystudzeniu obieramy mięso z kości.
Wszystkie rodzaje mięsa mielemy na sitku 2-3mm.
Przygotowujemy rosół z gotowania mięsa do parzenia kaszy w ilości 1:2 , czyli 4kg kaszy i 8l rosołu, jeśli jest go za mało uzupełniamy wodą. Zagotowujemy rosół i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 8min max. Wyłączamy grzanie i zostawiamy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Do dużego naczynia wkładamy zmielony farsz, na to wysypujemy gorącą kaszę i wlewamy na gorąca kasze krew.
Mieszamy na początku dużą łyżką, bo wszystko jest gorące. Dodajemy sól i przyprawy.
Mieszamy i napełniamy kiełbaśnice odkręcając kiełbaski o dł. ok 12-15cm.
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez ok. 25-30min.
Studzimy w zimnej wodzie, zmieniając ją. Może być bieżąca.
Wędzimy dymem o temp max 40 stopni ok 2h
Studzimy w zimnym miejscu, na powietrzu.
niedziela, 22 czerwca 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Kaszanka-krwista.html