Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka z uszami
Kiełbasa tatrzańska »
Kiełbasa cienka wg.
Kuby
Syn ostatnio chciał coś zrobić sam.
Kiełbasa miała być prosta i cienka. Coś jak
kabanos. Sam wybrał
mięso i
przyprawy, mielił, mieszał, tylko ja pomogłem mu napychać osłonki i wędziłem.Składniki:-
mięso wieprzo we kl II (z
karkówki i
boczku) 100%- peklosól 18g/kg-
pieprz utarty w moździerzu 1,5g/kg-
kmin rzymski 0,5g/kg- osłonki kolagenowe 19mm
Mięso kl. II wybrane chudsze kawałki po zapeklowaniu na sucho 48h zostało zmielone na sitku 8mm. Do zmielonego
mięsa dodano
przyprawy i troszkę
wody ok 5%.Masa
mięsna została porządnie wyrobiona ręcznie, aż się kleiła do ręki.Następnie napełniono ściśle osłonki. Osadzanie trwało ok 1h.
Kiełbaski były po osuszeniu w wędzarni wędzone gorącym
dymem o temp. ok 50-60 stopni do koloru jasno brązowego, a następnie podpiekane ok. 1h w temp ok 70-80 stopni.Podsuszane ok 2 tygodnie w temp. ok 5-10 stopni.Wyszły takie oto
kiełbaski.Smacznegosobota, 03 maja 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter