ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa kanapkowa z dzika

Kiełbasa kanapkowa z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babeczki bananowe
Frankfurterki z dziczyzną »
Kiełbasa kanapkowa z dzika
Składniki:
- mięso kl. I z dzika 1,8kg
- mięso kl. II z dzika 1kg
- mięso kl. III z dzika 0,5kg
- mięso kl. II wołowe 0,7kg
- słonina wieprzowa lub z dzika 1kg
- pieprz naturalny 1,5g/kg (ja daję tłuczony w moździerzu)
- jałowiec 0,5g/kg
- czosnek wg. uznania (granulowany 1g/kg)
- peklosól i sól 17-22g/kg
- osłonki białkowe 75-80mm
Pokrojone mięso w kostkę peklujemy na sucho 48-72h. Słoninę solimy.
Mięso kl. I milimy na sitku 12mm, kl II na sitku 8mm, a kl III na sitku 2-3mm. Słoninę mielemy na sitku też 8mm.
Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa z dodatkiem 5% wody. Dodajemy przyprawy. Napełniamy osłonki formując batony długości ok. 30cm. Zostawiamy na noc do osadzenia. Wędzimy dymem o temp. ok. 40-50 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru.
Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 72 stopnie.
Studzimy i przenosimy do pomieszczenia o temp. ok. 1o stopni. Podsuszamy ok. dwa tygodnie. W czasie suszenia można jeden dwa razy podwędzić dymem o temp. do 30 stopni przez ok. 2h.
Jeśli nie dysponujemy dziczyzną można zastąpić ją wieprzowiną.
Smacznego
niedziela, 01 grudnia 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/12/Kielbasa-kanapkowa-z-dzika.html