Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babeczki
bananoweFrankfurterki z
dziczyzną »
Kiełbasa kanapkowa z dzika

Składniki:-
mięso kl. I z dzika 1,8kg-
mięso kl. II z dzika 1kg-
mięso kl. III z dzika 0,5kg-
mięso kl. II wołowe 0,7kg-
słonina wieprzowa lub z dzika 1kg-
pieprz naturalny 1,5g/kg (ja
daję tłuczony w moździerzu)-
jałowiec 0,5g/kg-
czosnek wg. uznania (granulowany 1g/kg)- peklosól i
sól 17-22g/kg- osłonki
białkowe 75-80mmPokrojone
mięso w kostkę peklujemy na sucho 48-72h.
Słoninę solimy.
Mięso kl. I milimy na sitku 12mm, kl II na sitku 8mm, a kl III na sitku 2-3mm.
Słoninę mielemy na sitku też 8mm.Mieszamy wszystkie rodzaje
mięsa z dodatkiem 5%
wody. Dodajemy
przyprawy. Napełniamy osłonki formując batony długości ok. 30cm. Zostawiamy na noc do osadzenia. Wędzimy
dymem o temp. ok. 40-50 stopni do uzyskania ciemno brązowego koloru.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 72 stopnie.

Studzimy i przenosimy do pomieszczenia o temp. ok. 1o stopni. Podsuszamy ok. dwa tygodnie. W czasie suszenia można jeden dwa
razy podwędzić
dymem o temp. do 30 stopni przez ok. 2h.Jeśli nie dysponujemy
dziczyzną można zastąpić ją
wieprzowiną.Smacznegoniedziela, 01 grudnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter